Nový hinduistický chrám v Abu Dhabí

Nový hinduistický chrám v Abu Dhabí BAPS Hindu Mandir Abu Dhabí

Abu Dhabí sa teší z otvorenia nového hinduistického chrámu. V okrajovej časti hlavného mesta Spojených arabských emirátov „vyrástol“ Mandir BAPS, ktorý oficiálne dokončili a inaugurovali počas Valentína – teda 14. februára 2024. Slávnostne ho otvoril premiér Indie Narendra Modi, ktorý oznámil jeho výstavbu v roku 2018 práve počas návštevy SAE.

Chrám postavili Indovia na pozemku, ktorý im darovali Emiráty. Mandir BAPS je na rozdiel od iných hinduistických chrámov v SAE výnimočný tým, že je vôbec prvým, ktorý postavili pomocou tradičných techník. Už pri prvom pohľade to vidno a Abu Dhabí sa tak môže pochváliť ďalšou výnimočnou atrakciou nielen pre turistov na dovolenke v SAE.

Hinduistický chrám je postavený z ružového pieskovca zo štátu Rádžasthán a bieleho talianskeho mramoru. Jeho najvyšší bod dosahuje výšku 32,9 m a celý chrám je dlhý 79,8 m a široký 54,8 m. Jeho výstavba vyšla na sedem miliárd indických rupií, teda cca 84 miliónov USD.

Postavenie chrámu je, samozrejme, aj symbolikou dobrých vzťahov medzi Indiou a SAE a posilnením ich obchodného partnerstva. V celých Spojených arabských emirátoch žije v súčasnosti vyše 660 000 hinduistov – ako v Abu Dhabí, tak aj v Dubaji, Šarjahu, tak aj v ďalších kútoch krajiny.

„Viac ako 80 % z celkového počtu obyvateľov SAE sú prisťahovalci s najväčším zastúpením Indie a Pakistanu. Pri dlhšom pobyte si začnete všímať, že medzi obyvateľmi vládne vzájomný rešpekt a úcta, aj preto patrí Dubaj k najbezpečnejším mestám sveta,“ píšeme v našom BUBO blogu o tom, čo vidieť v modernom Dubaji.

Mohlo by vás zaujímať aj:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Jemen, Spojené arabské emiráty


náročnosť

10 dní

Trvanie

2450
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

5504 6880€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

3259 4345€
Dubaj - mesto superlatívov Dubaj

Dubaj Dubaj - mesto superlatívov

Prirovnanie mesto superlatívov sa absolútne hodí k Dubaju. Projekty, ktoré sú už hotové, alebo sa s ich výstavbou ešte len začne, prekonávajú…

Michal Čičmanec 13 min. čítania
Ako najlepšie zažiť starý Dubaj? Dubaj

Dubaj Ako najlepšie zažiť starý Dubaj?

Keď niekto spomenie Dubaj, ako prvé nás napadne luxusné mesto s množstvom výškových budov a celé to "pozlátko", ktoré k tomu patrí a bez neho si to…

Michal Čičmanec 10 min. čítania
Metro v Dubaji - ako funguje? Blog

Blog Metro v Dubaji - ako funguje?

Dubaj je mesto inovácií a budúcnosti, ktoré neustále prekonáva samé seba, ale aj svetové krajiny a veľkomestá. Mesto je populárne aj u nás na…

Michal Čičmanec 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: