Ochrana nosorožcov a jej vedľajšie účinky

Ochrana nosorožcov a jej vedľajšie účinky

Rohy nosorožcov majú v Ázii povesť zázračného lieku, ktorý človeka vylieči z rôznych zdravotných problémov. Od srdečných chorôb cez poruchy plodnosti a erekcie. Účinnosť je prinajlepšom otázna, ale aj tak sa táto medicína predáva za cca 65 000 dolárov za kilogram. To z pytliačenia nosorožcov činí celkom výnosný biznis.

Pred 10 rokmi sa správcovia parkov v Južnej Afrike rozhodli pre odrezávanie rohov motorovými pílami. Cieľom bolo aby sa zvieratá stali nezaujímavými pre lovcov. To zabralo ale prinieslo to aj negatívne vedľajšie účinky.

Nosorožce dvojrohé (niekedy nazývané aj čierne), ktorých počet sa odhaduje na 6 200 ks v JAR, Namíbii, Zimbabwe a v Keni, síce stále vyzerajú ako nezničiteľný tank o váhe 1,5 tony, ale po odpílení rohu významne menia svoje chovanie. Pohybujú sa menej a taktiež menej komunikujú so svojimi druhmi.

Niektorí z nich prišli až o 80 % svojho pôvodného teritória, ktoré využívali. Výskum prebiehal v 9 rezerváciách a úbytok pohybu bol znateľnejśí u samíc než u samcov. Aktuálny stav poznatkov z pozorovania je taký, že zvieratá zbavené rohov sa aktívne vyhýbajú ostatným. Pravdepodobnosť stretnutia sa s iným nosorožcom klesla takmer o 40 %, a tým sa komplikuje aj rozmnožovanie.

Čo to bude znamenať do budúcna?

Pozitívne môže byť to, že na menšom území sa bude môcť vyskytovať viac nosorožcov. Ich počet vďaka opatreniam postupne rastie a aj pri najčiernejších scenároch bude dosah obmedzený. Nosorožcí roh totiž postupom času dorastá a správanie týchto zvierat sa vracia k tomu pôvodnému.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania