Atény - najkrajšia štvrť Plaka

Atény - najkrajšia štvrť Plaka Za najpríjemnejšou časťou Atén

Aténska štvrť Plaka ponúka útek pred smogom zaliateho mesta medzi príjemné uličky plné všakovakých obchodíkov. Je to azda najkrajšia a najpríjemnejšia štvrť celých Atén preto sem môžete kedykoľvek utiecť a nechať sa unášať atmosférou tohto miesta. Plaka to sú ako Atény z pohľadnice. Kopec kvetov, malé obchodíky, rodinné podniky, kaviarničky a sem tam objavíte aj poklady v podobe antickej pamiatky. Kamkoľvek sa pohnete, obklopí vás krása. Tá môže mať podobu ošarpaných fasád staručkých domov, ale aj rozkvitnuté kvety v miestnom parku, kde oddychujú domáci. Plaka je o bezcieľnom potulovaní a práve toto na nej budete milovať. Nebudete sa tu naháňať z pamiatky k pamiatke a hľadať na mape, čo vám ešte chýba. Nie, tu mapu zahodíte a len kráčate. Chcete odbočiť do uličky vpravo? Spravte to. Plaku objavíte a pochopíte iba takto. Aj napriek tomu v spleti príjemných uličiek nájdete vzácne pamiatky. 

Medzi tie najkrajšie patrí Lysikratov pomník. Je kruhového tvaru ozdobený šiestymi korintskými stĺpmi s kupolou na ktorej stojí kamenný kvet. V stredoveku vedľa neho spravili kapucíni knižnicu a dokonca v jej útrobách dokončil svoje dielo Childe Haroldovú púť lord Byron, milovník Grécka. Len pár desiatok metrov od neho sa dvíha Kostol sv.Kataríny a napokon budete prekvapení, koľko múzeí je ukrytých v rôznych častiach Plaky. Postupne tu tak môžete objaviť Múzeum židovskej kultúry, Múzeum modernej gréckej kultúry, Múzeum Aténskej Univerzity, ktoré hovorí o histórii a dokonca aj málo známe, no zaujímavé Múzeum školského života. Nevynechajte ani dom rodiny Benizelos z 18.storočia, ktorý vám prezradí ako sa tu kedysi žilo. Romantické, no aj ťažké časy. Tým všetkym Plaka nasala svoj dnešný život a sformovala dnešnú dušu. 

Grécka gastronómia je luxusným zážitkom, pretože grécka kuchyňa patrí k najlepším na svete! Plaka je ako stvorená na to, aby ste si v nej vychutnali gastronomické zážitky. Stačí sa len túlať, kráčať uličkami a kde vám Plaka zavonia, tam si sadnite. Aby sme vám to však uľahčili, poradíme vám dve miesta, ktoré v BUBO vieme, že stoja za to. Prvým je podnik s menom "To Kafeneio", kde sa ocitnete v takmer 400-ročnom dome. Prostredie je prvý skvelý vnem, ktorý z tohto miesta budete mať a to ste ešte nič neochutnali. Môžete si vybrať, či si sadnete von alebo do interiéru, no povieme vám, že oboje stojí za to. Dnu budete mať okolo seba tradičné zariadenie aténskeho domu a vonku budete môcť sledovať ako okolo vás plynie život. Ako predjedlo ochutnajte Favu, kašu z bôbov, ktorá patrí medzi menej známe, no dokonalé grécke mezze. Ako hlavné jedlo skúste Soutzoukakia, mäsové guľôčky v rajčinovej omáčke a nechajte si k nim doporučiť aj víno. O čosi luxnejším podnikom je reštaurácia zvaná "Mono", ktorá patrí medzi najpríjemnejšie podniky celej Plaky. Kým To Kafeneio má starú dušu, Mono zaujme svojim moderným a elegantným priestorom. Skúste dary mora, plnené kalamáry, grilované chobotnice, lahodné carpaccio alebo pravý grécky šalát, ktorého sa v Grécku nebudete vedieť prejesť. Plaka je pretkaná aj malými kavianičkami či tavernami, ktoré vábia návštevníkov podmanivou vôňou šíriacou sa z kuchyne. Gréci si jedlo vždy dokázali dokonale vychutnať a teraz to učia aj svojich hostí. Tu si dajte musaku, tam ochutnajte gemistu alebo dokonalo pripravené souvlaki a na stôl si nechajte priniesť malú karafu ouza či domáceho vína. V BUBO si tu vždy aspoň na chvíľku vychutnáme kus aténskeho života.

Túlame sa tak dlho až sme sa ocitli na blšom trhu v Monastiraki. Tovar od výmyslu sveta je vystavený na drevených stoloch alebo len tak na zemi. Jednu časť tvorí zelenina a ovocia, ale čím ďalej sa človek ponára do úzkych uličiek trhu, tým zaujímavejšie vecí objaví. Historické kúsky nábytku, staré zdobené lampy, zaprášené bronzové nádoby, sto rokov staré mince a mnoho iného. Nad Rímskou Agorou stojí malá turecká mešita Fethiye postavená v 15.storočí na pamiatku obsadenia mesta Mehmedom II. Dobyvateľom. K dominantám Agory patrí známa Veža Vetrov. Dnes jej domáci takmer nepovedia inak ako „Aérides“  (vetry).  Svoje meno získala veža vďaka reliéfom zachytávajúcich personifikáciu starovekých vetrov. Táto čast Atén je tak nabitá pamiatkami, že tu pokojne strávite aj niekoľko hodín. Počas leta bude horúčava neúprosná a tak využite možnosť ukryť sa do príjemných uličiek či malých kaviarní, no verte, že aj vtedy si Atény dokážete vychutnať. 

Ak by ste zatúžili po tom, že v Plake chcete stráviť aj svoju aténsku noc či hneď niekoľko nocí, skúste sa pozrieť do hotela Electra Palace Athens, ktorý vás zaujme svojim luxusným nádychom. Ak sa budete chcieť po celodennom behaní po Aténach rozmaznať, tak v hoteli na vás čaká jacuzzi, kúpeľ v gréckych bylinkách či dokonca lukratívne SPA s hammamom v orientálnom štýle. Zaplávať si môžete v bazéne a napokon si vychutnať výhľad z vášho romantického balkóniku. Nie, odtiaľto nebudete chcieť odísť. Druhým BUBO tipom je hotel s názvom Kyria Boutique House, ktorý sa rád pochváli svojimi 5*. Šepká sa o ňom ako o najromantickejšom hoteli v Plake a svoju intimitu podčiarkne tým, že má k dispozícii iba päť izieb. Budova vo viktoriánskom štýle bude splneným snom o ktorom ste nevedeli, že ho máte! Aj tu v Plake viete bývať štýlovo. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Turecko, Grécko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1573 1850€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1744 2325€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

4444 5555€
Atény inak - mesto nielen pre bohov Atény

Atény Atény inak - mesto nielen pre bohov

Báje a rozprávky, mytológia a história, architektúra a demokracia - to sú prívlastky, ktoré si každý spája s Gréckom. Atény sú známe ako mesto…

Angelika Machová 11 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Delfská veštiareň - pupok antického sveta Blog

Blog Delfská veštiareň - pupok antického sveta

Delfy. Najznámejšia veštiareň starovekého sveta, ktorú navštívili takí velikáni histórie ako Alexander Macedónsky, Sokrates či aténsky stratég…

Dominika Ladecká 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: