Praça do Comércio - lisabonské námestie

Praça do Comércio - lisabonské námestie

Praça do Comércio je jedno z najkrajších námestí v celej Európe. Námestie sa otvára smerom na juh do obrovského ústia rieky Tejo. Až do éry masového letectva slúžilo toto miesto ako veľká privítacia stanica Lisabonu pre návštevníkov prichádzajúcich po mori, ktorí si mohli z pohľadu od rieky dokonale vychutnať lisabonskú krásu. Práve v prístave, na tomto mieste, vystupovali zo svojich plavidiel králi,  hlavy štátov a ďalšie významné osobnosti pri návšteve Portugalska.

Pred zemetrasením v Lisabone v roku 1755 sa nazývalo toto miesto Terreiro do Paço (Kráľovský dvor). Kráľovský palác stál na západnej strane námestia od 16. storočia, keď kráľ Manuel preniesol dvor z hradu São Jorge, ktorý sa týči nad mestom v štvrti Alfama.

V roku 1580 Filip I. z Portugalska nariadil výstavbu nového námestia, za ktoré boli zodpovední Filippo Terzi a Juan Herrera (architekt, ktorý navrhol aj španielske kráľovské sídlo Escorial). Všetko novovystavané však zničilo zemetrasenie. Názov Praça do Comércio (Obchodné námestie) patrí do Pombalovej éry a predstavuje nový spoločenský poriadok, ktorý chcel minister kráľa Josého I. uprednostňovať a podporovať: obchodné, finančné a buržoázne triedy, ktoré tak výrazne prispeli k prestavbe mesta.

V geometrickom strede námestia a smerom k rieke sa nachádza socha Josého I. na koni Gentil, je to dielom sochára Machada de Castro. So všetkou pompou a slávou bola jazdecká socha odhalená 6. júna 1775, v deň narodenín kráľa. Na udalosť sa kvôli svojej psychickej poruche nenápadne pozeral z jedného z okien na budove colnice. Oslavy trvali tri dni a ich súčasťou bol aj gigantický banket pre všetkých obyvateľov Lisabonu.

Na podstavci pri brehu rieky je na kráľovskom štíte vyvýšená podobizeň Pombala (tá bola dočasne odstránená, keď minister upadol do nemilosti kráľovského dvoru po smrti Josého I., ale v roku 1834 ho nazad umiestnili liberáli). Vytesané postavy na oboch stranách predstavujú Triumf s koňom a Slávu so slonom v jasnej narážke na portugalský zámorský majetok. Na zadnej strane podstavca je v nízkom reliéfe alegorické znázornenie kráľovskej štedrosti voči mestu v ruinách s obchodom otvárajúcim truhlicu plnú peňazí, ktorá je umiestnená k dispozícii tejto kráľovskej štedrosti.

Pod severnou arkádou, hneď pri vchode do Rua do Ouro, si dajte kávičku alebo obed v reštaurácii Martinho da Arcada.  Predtým, ako sa vydáte na pešiu zónu, ktorú tvorí ulica Rua Augusta, spájajúca toto námestie s Rossiom, nájdite si chvíľku a pozrite sa na Víťazný oblúk, ktorý patrí k ďalším výrazným pamiatkam Lisabonu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1999 2665€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2346 3128€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: