Prechádzka k posvätnému miestu - Paint Pots

Prechádzka k posvätnému miestu - Paint Pots

Jedným z menej známych národných parkov, ktorý na našej ceste západnou Kanadou navštívime, je Národný park Kootenay. Na našej ceste sa zastavíme v krásnom prostredí Skalnatých hôr, ktoré sa týčia všade naokolo a vydáme sa na nenáročnú prechádzku k jazierkam tzv. Paint Pots. 

Z týchto jazierok vyviera na minerály a železo bohatá voda, ktorá sfarbuje okolitú pôdu do sýtooranžovej farby. Tá krásne kontrastuje so zelenou trávou, vysokými horami a priezračne modrou vodou rieky Vermilion. 

Okrem toho, že sa nachádzame v národnom parku, sú Paint Pots tiež oblasťou posvätnou pre miestny kmeň pôvodných obyvateľov - Ktunaxa. Tí využívali dary okolitej železitej prírody a farebnú hlinu používali na výrobu farby. Malé množstvo hliny uplácali na plocho a na ohni vysušili.

Stuhnutú hlinu rozmrvili na prášok, primiešali olej z rýb alebo zvierací tuk a takto vyrobenú farbu používali na farbenie kože, oblečenia či típí. Počas osídľovania Európanmi bola táto hlina ťažená aj bielymi mužmi, prevážaná do Calgary a používaná na výrobu farbiva.

Prechádzku začíname z parkoviska, blízko mostu cez rieku Vermillion. Celá prechádzka má 1,9 km a prevýšenie iba 50 m. Ako prvé prídeme k lúke obklopenej horami, na ktorej sa v tráve vytvárajú malé oranžové mláky. Prechádzame cez rozmočenú pôdu, naštastie sú tam drevené latky a brvná, ktoré nám pomôžu prejsť cez vzniknuté blato.

Na konci pokračujeme do mierneho kopca priamo k Paint Pots - malým jazierkam. V nich vyviera podzemný prameň plný oxidu železitého, ktorý stojí za vznikom tohto miesta. Otáčame sa a vraciame sa naspäť na parkovisko. Ak máte viac času, okolie ponúka viacero turistických chodníkov. Ešte pred návratom k mostu môžete vyraziť doľava - na 4 km prechádzku lesom k Marble Canyon, našej ďalšej zastávke v NP Kootenay.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2665 2805€
K

Amerika  

Kanada

22.08. → 03.09. +3 termíny

náročnosť

13 dní

Trvanie

5335
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: