Prehliadka jaguárov v meste Rio de Janiero

Prehliadka jaguárov v meste Rio de Janiero

Prehliadka jaguárov v Rio de Janeiro bude obsahovať výstavu zdobených sôch jaguárov od 12. júla do 11. augusta 2024. Sochy budú vystavené na rôznych uliciach, námestiach, turistických miestach a nákupných centrách po celom meste.

Čo je to vlastne jaguária prehliadka?

Jaguária prehliadka je umelecké hnutie s veľkým cieľom získať finančné prostriedky a zvýšiť povedomie o naliehavej potrebe chrániť jaguára a jeho biotop. Diela vzbudzujú zvedavosť a reflexiu verejnosti, kamkoľvek prídu a jedinečným spôsobom oslovujú milióny ľudí. Celkovo na výstavách Jaguar Parade sa zúčastnilo už 176 umelcov, ktorí upravili 185 diel, počas približne 209 dní. V jeho prvých vydaniach sa z predaja diel vyzbieralo viac ako 1 600 000,00 R$, ktoré prispeli partnerským mimovládnym organizáciám, ktoré sú uznávané za ich prácu v oblasti ochrany životného prostredia.

V roku 2025 Jaguar Parade navštívi Miami, Mexico City a Paríž.

Prečo Jaguár?

Jaguár je najväčšou mačkovitou šelmou v Amerike a pôvodne sa pohyboval od Spojených štátov až po Argentínu. Dnes je v Spojených štátoch oficiálne vyhynutý, v Mexiku je veľmi vzácny a prakticky vymizol z väčšiny severovýchodných, juhovýchodných a južných oblastí Brazílie. Keďže je na vrchole potravinového reťazca a na prežitie potrebuje veľké chránené oblasti, rastúce environmentálne zmeny, ako je odlesňovanie, nezákonný lov a znečistenie, sú hlavnými príčinami prudkého poklesu jeho populácie.

Dnes je už počet jedincov približne o 50 % menší, ako pôvodná populácia za posledných 27 rokov, došlo k 30 % úbytku druhov, a ak sa ochrane nebude venovať vážna pozornosť, je pravdepodobné, že v nasledujúcich troch desaťročiach poklesne približne o 30 %.

Ochrana jaguárov znamená ochranu tropických pralesov, mokradí a iných ekosystémov, ktoré sú kľúčové pre prežitie a blahobyt mnohých iných druhov vrátane ľudí. Dosahuje sa to prostredníctvom výstavy s desiatkami sôch jaguárov prispôsobených talentovaným umelcom, ktoré sú vystavené na miestach s vysokou premávkou. Na konci výstavného obdobia sa sochy vydražia a 100 % čistého výťažku sa venuje na projekty ochrany jaguárov. Tieto sochy pôjdu do aukcie 13. augusta v hoteli Fairmont v Brazílii.

Jaguár, ktorý namaľoval „Carioca“ (rodák z Ria) Ticiana Parada pre „Jaguar Parade“, ktorý je v Riu vystavený od minulého týždňa, bol vybraný, aby sa počas olympijských hier objavil v Rio-Paris Connection. Socha s hmotnosťou 70 kg, inšpirovaná lesom Atlantiku, bude vystavená v Casa Brasil.

Vedeli ste že BUBO robí najviac malých skupín na Slovensku? Tak neváhajte a pridajte sa ku nám na zájazd Argentína, Brazília a expedícia Pantanal a pozrieme si tieto sochy spoločne! 

Foto: JaguarParade

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4095
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

5395
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

TOP 10: Ochutnali sme najhoršie jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Ochutnali sme najhoršie jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: