Viedeň alebo Berlín?

Viedeň alebo Berlín? Prečo sa vo Viedni dobre žije?

Nijaké iné hlavné mestá v Európe neležia tak blízko seba ako Viedeň a Bratislava a aj tak väčšina Slovákov neprekročí hranicu Ringu a rok čo rok opakuje tie isté jednodňové výlety s totožným programom. My vám chceme ukázať viac. Poďte sa s nami prejsť najlepším mestom na svete. Viedeň spoznáte aj v našom blogu.

Viedeň alebo Berlín? To je dilema, ktorú riešia mnohí milovníci germánskeho sveta. A priznajme si, že často aj samotní Viedenčania. Tak ako sa mnohí Bratislavčania definujú vo vzťahu k Prahe, aj Viedeň vypočítava svoje výhody oproti hlavnému mestu Nemecka. Tak si ich skúsme prejsť:

Architektúra - Aj berlínske fasády boli do roku 1945 krásne. Odplata slobodného sveta za Hitlerove zverstvá však Berlínu brutálne ublížila. 80 percent budov bolo poškodených a v chaose rozdelenia mesta ich nahradili lacné a účelné stavby. Sila Berlína určite nie je v jeho architektúre. Viedeň bola vo vojne poškodná výrazne menej a mnoho budov bolo obnovených. Viedeň je jednoducho krajšie mesto.

Kaviarenská tradícia - Berlín po rokoch rozdelenia vhupol rovno do trendy sveta. Umelecká scéna je tam ohromná, všade po meste neustále vznikajú nové hipsterské miesta, kým Viedeň si po desaťročia udržiava nezmenenú tradíciu zastrčených, jemne ošúchaných a na nič sa nehrajúcich kaviarní. Tradícia verzus nový svet. Tu Viedeň boduje.

Prater vs Tiergarten - jasné, aj Berlín má v centre mesta svoj veľký park Tiergarten, no na Prater predsa len nemá. . Prater je väčší než Tiergarten, cez víkend uzatvorený pre autá a o tom, že sa tu, napríklad, skvele behá, by mohol hovoriť aj Eliud Kipchoge, ktorý v Pratri ako prvý človek na svete zabehol maratón pod 2 hodiny. Tiergarten nemá ani klasické staré kolotoče. Zábavný park Prater je symbolom Viedne už viac než storočie. Keď sem prídete z parkov Dubaja, len sa zasmejete, no v tom je sila Viedne. A generácia slovenských štyridsiatnikov ocení, že tu spoznáva štýl zábavy, aký sme zažívali v bratislavskom lunaparku na dunajskom nábreží. Bod pre Viedeň.

Zeleň - aj nemecká metropola ponúka oveľa viac zelene, než si človek predstaví, pri prvej návšteve, ale žiadne iné hlavné mesto sveta nie je také zelené ako Viedeň. Takmer 100 metrov štvorcových zelených plôch na každého z dvoch miliónov obyvateľov. Svetový unikát.

Výlety z mesta - Berlínčania cestujú k Wannsee či do Postupimu, nemajú to zlé, ale nemôžu sa prechádzať pomedzi vinice s výhľadom na svoje mesto, nemajú niekoľko Dunajov (Starý aj Nový, Dunajské rameno, kde sa výborne kúpe, aj samotný Dunaj). Nemajú v meste ani dvadsať kilometrov Dunajského ostrova, ktorý je oázou oddychu a letných športov. A krásne sú výlety aj do širšieho okolia (viď Laxenburg na fotografii). Opäť vyhráva Viedeň. 

Komorné dvojmiliónové mesto - nech ste vo Viedni kdekoľvek, za pár minút môžete byť všade. Skvelá MHD, výborné riešená cestná sieť, ani chvíľu nemáte v meste pocit, že niečo je ďaleko a treba tam dlho cestovať. Vo Viedni je paradoxne všetko blízko. Berlín je na tom stále lepšie než Paríž či Londýn, no na Viedeň nemá.

Kvalita života - Nemci to robia dobre, ale nie náhodou Viedeň desať rokov po sebe zvíťazila v štúdii poradenskej firmy Mercer ako mesto, kde sa vo svete najlepšie žije. To už nemôže byť náhoda.

Náklady na život - opäť platí. V porovnaní s tým, ako človek musí drieť na kvalitný život v Londýne či Paríži, je život v Berlíne rozprávkou. Viedeň je však ešte lepšia. Regulované nájomné zabezpečuje dostupnosť bývania v rôznych častiach mesta pre každého a vo Viedni sa ozaj dobre žije.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

27.04. → 05.05. +3 termíny

náročnosť

9 dní

Trvanie

2605
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka? Blog

Blog ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka?

Futbaloví fanúšikovia sa v roku 2024 dočkajú dlho očakávanej udalosti. V Nemecku, najfutbalovejšej krajine starého kontinentu, sa uskutočnia…

Ďalšie dovolenky do krajiny: