Revolučný korunný princ MBS

Revolučný korunný princ MBS

Mohamad bin Salman, označovaný skratkou MBS, je korunným princom Saudskej Arábie, s ktorého nástupom prišla do kráľovstva vlna zmien a reforiem. Po prvýkrát v kráľovstve nastupuje tretia generácia, vnuk zakladateľa Saudského kráľovstva. A jeho vízia pre budúcnosť bola hneď od začiatku revolučná. 

Mohamad bin Salman sa narodil 31. augusta 1985 v Rijáde a je synom kráľa Salmana bin Abdulaziza Al Saud. Vzdelanie získal na King Saud University, kde študoval právo. Po ukončení štúdií rýchlo stúpal v hierarchii kráľovskej rodiny, až sa v roku 2017 stal korunným princom. Tento krok ho postavil na čelo jedného z najvplyvnejších kráľovstiev na svete.

Jeho vízia, nazývaná Vision 2030, sa zameriava na diverzifikáciu ekonomiky, modernizáciu spoločnosti a celkovo otvorenie Saudskej Arábie svetu. 

MBS otvára možnosti ako nebyť závislí iba od ropy, ale budovať silné kráľovstvo s viacerými rozvinutými sektormi v blízkej budúcnosti. To zahŕňa aj projekty ako NEOM, futuristické mesto na pobreží Červeného mora, ktoré má byť technologickým a inovačným centrom. Jeho dokončenie je plánované práve na rok 2030. 

Mladý korunný princ sa tiež snaží lepšiť postavenia žien v spoločnosti. Napríklad historickým rozhodnutím umožniť ženám šoférovať a zrušiť niektoré obmedzenia ich verejného života. Okrem toho tiež podporil otvorenie kultúrnych a zábavných možností, ako sú kiná, koncerty a športové podujatia, ktoré predtým neboli povolené.

V rámci zahraničného trhu pristupuje k posilňovaniu medzinárodných vzťahov a prilákaniu zahraničných investorov. 

Modernizácia kráľovstva a otvorenie sa svetu sú obrovské kroky, ktoré menia tradičnú krajinu pre budúce generácie. Jeho reformy a ambiciózne plány majú potenciál transformovať krajinu. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3209 3820€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

3860
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

13 dní

Trvanie

4860
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Prémiový blog

Prémiový blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: