Rossio - srdce Lisabonu

Rossio - srdce Lisabonu Najznámejšie námestie v Lisabone

Ak hľadáte srdce Lisabonu, toto centrálne umiestnené námestie s tradičnými portugalskými mozaikovými dlaždicami je po stáročia jedným z hlavných námestí mesta. Nachádza sa v centre mestskej časti Baixa a oficiálne je známe ako Praça Dom Pedro IV., miestni obyvatelia však radšej používajú jeho starý názov „Rossio“.

Námestie ponúka veľkú pešiu zónu lemovanú stromami s početnými kaviarňami, reštauráciami a turistickými obchodmi – nehovoriac o niektorých majestátnych budovách, dvoch elegantných bronzových fontánach, ktoré doviezli z Francúzska v 19. storočí, a sochu, ktorá stojí na stĺpe v strede námestia a je zahalená rúškom tajomstva. Umelci a spisovatelia sa zhromažďujú v kaviarňach okolo námestia už po generácie a moderní návštevníci mesta budú radi nasávať pulzujúcu atmosféru na námestí, kde sa vždy niečo deje.

Rossio je domovom dvoch najznámejších lisabonských kaviarní. Kaviareň Nicola na západnej strane námestia bola veľmi obľúbenou medzi spisovateľmi a umelcami 18. a 19. storočia, zatiaľ čo Pastelaria Suica už mnoho rokov láka návštevníkov svojimi kvalitnými koláčmi a posedením pod holým nebom.

V polovici 19. storočia námestie vydláždili tradičným portugalským spôsobom. Ručne leštené čiernobiele kamenné kocky s vlnitým efektom tvoria vzor, ktorý vám môže spôsobiť mierne závraty. V skutočnosti malo námestie kedysi prezývku „kolísavé námestie“. Spôsob vydláždenia námestia predstavuje však vynikajúci príklad miestnej remeselnej zručnosti a vzdáva hold námornej minulosti Lisabonu. Je po ňom obtiažne chodiť - najmä v momente, keď vypijete viac portského, ako by sa patrilo. Otestuje vašu pohybovú mobilitu.

V strede námestia stojí na 23 metrov vysokom podstavci bronzová socha, údajne socha Doma Pedra IV., portugalského kráľa a prvého brazílskeho cisára. Príbeh hovorí, že socha vôbec nie je Dom Pedro, ale v skutočnosti je to socha cisára Maximiliána I. z Mexika, ktorého zavraždili v roku 1867, práve keď sa pamätník portugalského kráľa blížil k dokončeniu. Ušetrili si Portugalci náklady na objednanie vlastnej sochy a kúpili si túto lacno? Väčšina historikov nesúhlasí, ale fámy medzi obyvateľmi Lisabonu nemiznú.

Námestie Rossio má však veľmi zaujímavú, aj keď niekedy pochmúrnu históriu. Asi 700 rokov sa tu nachádzalo námestie na tom, čo bolo kedysi bežnou pôdou („Rossio“ sa prekladá zhruba ako „spoločná pôda“). V priebehu storočí to bolo dejiskom verejných popráv, politických demonštrácií, trhov a býčích zápasov. Kedysi tu stál palác Estaus, postavený v roku 1450, ktorý sa v roku 1536 stal sídlom portugalskej inkvizície. V budove sa nachádzalo väzenie, kde boli väznení a brutálne mučení tí, ktorí boli považovaní za kacírov.

Prvý rituál vypálenia mesta Auto-da-Fe sa konal v roku 1540. Bývalý inkvizičný palác bol zničený ničivým zemetrasením v Lisabone v roku 1755 a dnes je oblasť, kde stál palác, domovom nádhernej neoklasicistickej budovy národného divadla Teatro Nacional de Dona Maria II. Táto impozantná budova, ktorú navrhol taliansky architekt Fortunato Lodi, dominuje jednej strane námestia a pomenovali ju po dcére Doma Pedra.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2040 2720€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: