42 príspevkov

Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta: Belize

Belize - skúsenosti a instantné zážitky priamo z miesta.

Turistické tipy a zážitky - Belize

Hurikány v Belize – keď sa vietor rozkričí

30

05:16

okt

2025

Belize Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta

Belize je zvláštna krajina. Väčšinu roka tu panuje pokoj – horúčava, pomalé dni, harmónia. No od júna do novembra sa to celé zmení. Vtedy sa začne hovoriť o hurikánoch.…

Ťažba mahagónu v Belize – drevo, ktoré dalo krajine tvar

30

05:01

okt

2025

Keď sa hovorí o histórii Belize, väčšina ľudí si predstaví pirátov, Britov a koloniálne časy. Lenže ak by som to mal povedať jednoducho – všetko sa to začalo kvôli drevu…

Peniaze v Belize – farby, realita a trochu chaosu

30

04:51

okt

2025

Keď som prvýkrát prišiel do Belize chvíľu som sa v tých peniazoch strácal. Každý mi hovoril niečo iné – jeden, že „doláre“, druhý, že „belizské“. V skutočnosti ide len o…

Ambergris Caye – ostrov, ktorý ide vlastným tempom

30

04:36

okt

2025

Ambergris Caye je najväčší ostrov Belize - dlhý cca štyridsať kilometrov. Keď sa naň pozrieš z mapy, vyzerá ako tenká čiara v mori. Z Belize City sa tam ide loďou niečo…

Caye Caulker – malý ostrov s vlastným tempom

30

04:18

okt

2025

Caye Caulker je malý, asi päť kilometrov dlhý a miestami ledva pár sto metrov široký ostrov pri pobreží Belize. Keď som tam bol, mal som pocit, že hlavnou úlohou každého…

Belize City – mesto, ktoré nikdy nestratilo svoju tvár

30

03:09

okt

2025

Belize City je najväčšie mesto krajiny, hoci už dávno nie hlavné. Leží na pobreží Karibského mora, kde sa rieka Belize vlieva do oceánu. Kedysi bolo centrom všetkého…

Geografia Belize

30

02:46

okt

2025

Belize je malá krajina na pobreží Strednej Ameriky, stlačená medzi Mexikom a Guatemalou. Obmýva Karibské more a to jej dáva ten typický tropický vzhľad. Je tiež jediná…

Demografia Belize

29

01:00

okt

2025

Belize je malá krajina asi so štyristo tisíc obyvateľmi. To je približne toľko ako Bratislava. Rozdiel je v tom, že tam máte veľa priestoru a málo ľudí. Keď vyjdete z…

Belize – krajina s búrlivou históriou medzi Španielmi a Britmi

29

00:46

okt

2025

Keď sa povie Belize, mnohým napadne malá krajina so smaragdovým morom, palmami a lenivou karibskou atmosférou. No povedzme si pravdu – za týmto pokojom sa skrýva divoká…

Great Blue Hole

29

14:47

máj

2025

Veľká modrá diera (angl. Great Blue Hole) je skutočný prírodný unikát Belize. Nachádza sa približne 70 kilometrov od pevniny, v strede atolu Lighthouse Reef. Ide o…

Otec Belize George Cadle Price

20

02:58

okt

2024

George Cadle Price bol belizský štátnik. Slúžil ako prvý minister a predseda vlády pod britskou vládou až do získania nezávislosti v roku 1981 a bol prvý premiér po…

Vlajka Belize

20

02:25

okt

2024

V 60. rokoch 20. storočia zjednotená ľudová strana a jej vodca George Cadle Price použili modrú vlajku s bielym kruhom. Keď však hnutie za nezávislosť získalo…