Severný Sentinel

Severný Sentinel Najneprístupnejší kmeň na svete

Severný Sentinel sa nachádza v Bengálskom zálive ďaleko od hlavných ostrovov Andamského súostrovia. Tento ostrov sa môže zdať na prvý pohľad ako raj, ale nie je tomu tak, žije tam totiž najneprístupnejší kmeň na svete. Ostrov, je domovom kmeňa Sentinelčanov, ktorí odmietajú akýkoľvek kontakt s vonkajším svetom a bránia sa agresivitou. Dôvod ich nepriateľstva je žiaľ neznámy, ale niektorí špekulujú, že to môže byť kvôli nešťastným udalostiam z minulosti, ktoré ohrozili ich ľudí. Možno však ide o prísahu, ktorú dedili z generácie na generáciu, alebo jednoducho o snahu chrániť si svojich ľudí pred zmiznutím v dôsledku kontaktu s vonkajším svetom. To robí z ostrova a jeho obyvateľov predmet mnohých legiend.

Konkrétne toto územie patrí Indii, ale politika a pravidlá tomuto kmeňu nehovoria nič, nakoľko tu platia prastaré pravidlá. Indická vláda totiž už v 90. rokoch zakázala sa priblížiť ku tomuto ostrovu. Vláda vyhlásila Severný Sentinel za zakázanú zónu s päťkilometrovým ochranným pásmom okolo ostrova.

Väčšina tohto územia je zalesnená a ostrov nemá žiadne prirodzené prístavy, hoci tam žije široká škála flóry a fauny, vrátane exotických vtákov, obojživelníkov a plazov. Toto miesto je absolútne neprípustné hocijakej verejnosti a zvedavým turistom.

Ostrov obýva približne 100 - 450 Sentinelčanov, no presný odhad žiaľ nie je možné určiť.

Záchranné tímy kotviace neďaleko ostrova v polovici 90. rokov opisovali nočné vatry na pláži a zvuky spevu ľudí, nie je oficiálne známe, ako sa títo pôvodní obyvatelia medzi sebou označujú a ani akým jazykom rozprávajú. Pravdepodobne žijú v zoskupení troch prípadne štyroch členov rodiny, pod malými chatrčami pokrytými listami. Po ostrove sa pohybujú nahí, majú na sebe len náhrdelníky a opasky. Potravu si získavajú pomocou lovenia, najčastejšie chytajú ryby, korytnačky a poprípade konzumujú rastliny. No na obranu nosia so sebou  oštepy, luky a šípy.

Zopár zaujímavých faktov:

  • V roku 2006 boli dvaja rybári zabití Sentinelcami, keď sa ich loď neúmyselne priblížila k ostrovu.
  • V roku 2018 zabili amerického misionára Johna Allena Chaua, hoci sa snažil nadviazať s nimi kontakt, aby tam šíril kresťanstvo, no neúspešne.
  • Severný Sentinel prežil obrovské zemetrasenie, ktoré bolo v roku 2004 a následne cunami, ktoré zabilo viac ako, 230 000 ľudí v krajine pri Indickom oceáne. Indická pobrežná stráž vyslala svoju helikoptéru na prieskum ostrova a zistila, že boli len minimálne ovplyvnení.
  • Sentinelci žijú na tomto ostrove už približne 60 000 rokov.
  • Tento kmeň nie je zahrnutý v sčítaní obyvateľov Indickou vládou, pretože úradníci sa sem neodvážia ísť, kvôli bezpečnosti.

Foto: Mybestplace

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4125€
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: