Quejada da Vila je typický syrový koláč pochádzajúci z ostrova São Miguel na Azorských ostrovoch. Svoj názov dostal, pretože sa tradične vyrába v meste Vila Franca do Campo, ktoré bolo prvým hlavným mestom ostrova Sao Miguel po tom, ako prišli Portugalci na Azory. Syrový koláč sa však stal veľmi obľúbeným, a tak ho v posledných rokoch začali vyrábať aj rôzne regionálne cukrárne po celom ostrove.
Históriu syrových koláčov Queijadas da Vila začali písať mníšky, ktoré žili v starom kláštore Santo André v meste Vila Franca do Campo. Ich vznik sa datuje do roku 1522 a predpodkladá sa, že vznikli z potreby využiť vaječné žĺtky, pretože vaječené bielky sa používali na náboženské účely. Hlavnými ingredienciami, ktoré mníšky používali, boli mlieko, vajcia (najmä žĺtky) a cukor, ktorý je do veľkej miery zodpovedný za jedinečnú štruktúru a úžasnú chuť.
Na ostrove sa nachádza aj snáď najznámejšia továreň, ktorá syrové koláče vyrába, Quejadas da Vila do Morgado. Práve tu je možné vidieť aj proces výroby či ochutnať túto lahodnú sladkosť, pretoýe súčasťou továrne je aj cukrárenská zóna. Zákazník takto vie sledovať prácu cukrárov v susednom priestore, ktoré je oddelené sklom.
Quejadas da Vila do Morgado je rodinný podnik, ktorý Adelino Morgado zdelil po svojom otcovi. Výrobný proces trvá približne 24 hodín a denne sa v továrni vyrobí okolo 17 000 kolačov. Asi 90 % produkcie sa však vyváža aj na ostatné ostrovy Azorského súostrovia, ale aj na Madeiru, do Spojených štátov či do Kanady.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Azorské ostrovy (POR)
- Výstup na Pico
- Počasie na Azoroch
- Tip na bar - Peter’s Cafe Sport
- Kde vidieť veľryby v Európe?
- Tip na hotel na Sao Miguel
- Azorské ostrovy, mapa
- Azorské ostrovy, vlajka
- Ostrov Faial, Azorské ostrovy
- Ananásy z Európy
- Atraktívna sopka Sete Cidades
- Tip na podnik - Tony´s
- Vikingovia na Azoroch
- Múzeum veľrýb v Lajes, Pico
- Majú Azorské ostrovy udržateľný cestovný ruch?
- Najlepšie víno Azor
- Jediná čajová plantáž v Európe