Trincomalee

Trincomalee

Trincomalee, známe aj ako Trinco, sa nachádza na severovýchodnom pobreží ostrova. Mesto má strategickú polohu s jedným z najväčších a najhlbších prírodných prístavov na svete, čo ho robí významným prístavom už od staroveku.

História a kultúra:
História Trincomalee siaha tisíce rokov späť. Mesto bolo významným centrom pre obchod a námornú dopravu v Indickom oceáne. Návštevníci tu môžu nájsť pozostatky rôznych kultúr a náboženstiev, vrátane hinduistických, budhistických a koloniálnych pamiatok. Jedným z najvýznamnejších miest je chrám Koneswaram, známy aj ako „Dakshin Kailash“, ktorý je jedným z piatich Eswaram chrámov zasvätených Šivovi.

Staroveké obdobie:
Mesto bolo známe už v staroveku ako významné prístavné a obchodné centrum. Vďaka svojmu hlbokému a chránenému prístavu bol Trincomalee ideálnym miestom pre námornú dopravu a obchodné cesty. Starovekí obchodníci z Indie, Číny a arabských krajín často navštevovali toto mesto. Trincomalee obchodovalo s perlami, drahými kameňmi, nádobami, slonmi, mušelínom, baqamom a škoricou.

Koloniálne obdobie:
V 16. storočí priplávali do Trincomalee Portugalci, ktorí videli jeho strategický význam. Vybudovali tu pevnosť a začali šíriť kresťanstvo. V 17. storočí sa Holanďania zmocnili Trincomalee a rozšírili pevnosť Frederick. Holanďania využívali Trincomalee ako dôležitý vojenský a obchodný bod.

V roku 1782 došlo k dôležitej bitke medzi Britmi a Francúzmi, kedy Briti nakoniec získali kontrolu nad Trincomalee. Pevnosť Frederick bola v tom čase významným strategickým bodom a Briti ju využívali počas celého svojho koloniálneho obdobia na Srí Lanke. Pevnosť dnes používa srílanská armáda, ale väčšinu pevnosti môžete preskúmať pešo alebo autom. Okolo enklávy, v ktorej sa nachádza je aj malý počet škvrnitých jeleňov pasúcich sa pod obrovskými banyanovými stromami. Tak isto tam sú rozmiestnené rôzne delá a delostrelectvo.

Moderná éra:
Po získaní nezávislosti Srí Lanky v roku 1948 sa Trincomalee stalo súčasťou nového štátu. Mesto sa postupne obnovovalo a dnes je dôležitým prístavným mestom a turistickým centrom. Trincomalee je známe svojimi krásnymi plážami, historickými pamiatkami a bohatou kultúrou.

Prírodné krásy:
Trincomalee je tiež známe svojimi nádhernými plážami. Pláže ako Nilaveli a Uppuveli sú obľúbené medzi turistami pre svoje biele piesky a krištáľovo čistú vodu. Okrem toho, Pigeon Island, ktorý sa nachádza neďaleko pobrežia, je národným parkom s bohatým morským životom, kde si môžete vychutnať šnorchlovanie a potápanie.

Turistické atrakcie:
Pre milovníkov histórie je pevnosť Frederick atrakciou, ktorú musia vidieť. Z pevnosti je krásny výhľad na prístav a mesto.
Pre tých, ktorí sa zaujímajú o prírodu, je Hot Wells – horúce pramene v Kanniya – zaujímavým miestom. Tieto pramene majú sedem oddelených bazénov s rôznou teplotou vody a sú spojené s miestnymi legendami a vierami.

My sa v Trincomalee zastavujeme na zájazde Srí Lanka - Tamilské Tigre, pridáš sa?

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2042 3141€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

10290 13720€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

11950
Zvieratá Srí Lanky
Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 35 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka
Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 23 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 34 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: