Ultra trail Grand Raid

Ultra trail Grand Raid

Ostrov Réunion neláka svojou krásnou prírodou a horami iba turistov a francúzskych dôchodcov, ktorí v tomto zelenom raji túžia stráviť zvyšok života, ale aj športovcov. Práve tu sa totiž každý rok v októbri koná jeden z najťažších ultra trail pretekov na svete - Grand Raid de la Réunion.

Ide o prestížne a náročné preteky, ktorých sa účastní 3 000 bežcov z celého sveta. Záujem je obrovský a počet miest obmedzený - 1 250 pre domácich Réuniončanov, 1 250 pre nerezidentov, 250 pre cudzincov a 250 pre partnerov. Pokiaľ sa chcete prihlásiť ako cudzinec, registrujete sa online a dúfate, že sa vám podarí uloviť voľné miesto. Spomedzi obyvateľov ostrova sa zase výber robí žrebovaním súdneho exekútora - ten určí, kto sa môže pretekov zúčastniť. Ak sa vám podarí dostať medzi 3 000 šťastlivcov, tá náročná časť ešte len príde.

Súťažiaci majú možnosť zvoliť si zo 4 rôznych trás, odstupňovaných podľa obtiažnosti. Najprestížnejšia a najťažšia je tzv. Diagonale des Fous, ktorá prechádza celým ostrovom z juhovýchodu na severozápad. Začína sa v meste St. Pierre, odkiaľ bežci pokračujú výstupom na sopku Piton de la Fournaise (2 631 m n. m.). Ďalej postupujú cez prírodné kaldery ostrova, Cirque Cilaos a Cirque Mafate. Po ich zdolaní smerujú do cieľa v hlavnom meste ostrova, St. Denis. Behom trasy prekonajú vzdialenosť 165 km a prevýšenie viac ako 10 000 metrov!

Aby boli v pretekoch úspešní, musia to stihnúť do 66 hodín, pričom tí najlepší bežci každoročne dosahujú čas okolo 22 hodín. Víťaz celého podujatia je následne vyhlásený na štadióne La Redoute v St. Denis. Napriek dĺžke a obtiažnosti sa už niekoľkokrát stalo, že do cieľa dobehlo viac bežcov naraz a výsledok bol nerozhodný. V roku 2022 preto organizátori navrhli nové pravidlo - pokiaľ dobehnú dvaja bežci s rovnakým časom, víťazom sa stane starší z dvojice.

Zdolať Diagonale des Fous nie je jednoduché a v histórii pretekov už 3 bežci dokonca prišli o život. Mnohí preto volia menej náročné trasy (Bourbon Trail - 109  km, Mascarenes - 72  km, Zembrocal Trail - štvorčlenná štafeta na 148 km). Nech si však vyberú a úspešne dokončia ktorúkoľvek z nich, prinesie im určite nielen pocit zadosťučinenia, ale aj jedinečný zážitok na celý život.

BUBO tip na čítanie:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Réunion (FRA), Seychelské ostrovy, Maurícius


náročnosť

11 dní

Trvanie

3458 4940€
Prežil som Réunion Prémiový blog

Prémiový blog Prežil som Réunion

Réunion – dobrodružný a úchvatný ostrov v Indickom oceáne. Už prílet sem je niečím výnimočný. Ako sa blížime k nášmu cieľu, pod nami sa celé dlhé…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Náš deň na Réunione – divoká perla prírody Prémiový blog

Prémiový blog Náš deň na Réunione – divoká perla prírody

Ľudí priťahuje kombinácia krásy s drsnou povahou. Veď preto máme radi niektorých akčných hrdinov, chodíme obdivovať vysoké hory, preto chce každý…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: