Veľká mešita v čínskom Xi´Ane

Veľká mešita v čínskom Xi´Ane

Čínske mesto Xi´An preslávila najmä Terakotová armáda a príbehy Hodvábnej cesty, no rozhodne sa v ňom skrýva o mnoho viac, než len niekoľko tisíc vojakov strážiacich pokoj nesmrteľného cisára. V starom meste, neďaleko bazárových uličiek, ktoré vám občas navodia blízkovýchodnú atmosféru, sa nachádza skvost v podobe unikátnej historickej stavby - Veľkej mešity.

Veľká mešita má v sebe mimoriadnu históriu, pretože ju postavili už počas 8. storočia, a teda pomerne skoro vzhľadom na to, že islam vznikol len storočie predtým v oblasti Arabského polostrova. Mešita sa postavila pod patronátom dynastie Tang a zažívala boom, pretože sem prichádzali moslimskí obchodníci z niekdajšej Perzie, ktorí sa premiešali s miestnymi obyvateľmi a ostali tu žiť.

Tak, ako pomaličky odišla zo scény dynastia Tang a neskôr aj dynastia Song, začala sa vyrtrácať aj mešita a mnohé pôvodné časti sa nenávratne stratili. Po tom, ako sa Xi´An takmer ocitol na prahu zabudnutia, sa dynastia Ming rozhodla, že do neho opäť investuje čas, a tak sa aj mešita dostala svojho druhého dychu.

V 14. storočí prechádza rekonštrukciou a neskôr sa opravy ešte zopakujú viackrát. Jedna z tabuliek hovorí aj o dynastii Qing (alebo Čching), ktorá tiež pracovala na tom, aby mešita stála a bola dôležitým miestom. Počas hlúpej a nekultúrnej „kultúrnej revolúcie“ sa mešita premenila na továreň na spracovanie ocele, no po smrti Mao ce Tunga sa našťastie vrátila do rúk moslimom a tí mohli opäť prichádzať za modlitbou, ktorá si razí cestu až k Mekke.

Dnes je mešita unikátnou pamiatkou. Občas v nej stretnete túlať sa turistov, no skôr natrafíte na domácich, ktorí prichádzajú za stretnutím či modlitbou. Unikátom je vzhľad mešity. Nevediac o tom, že ste vošli do moslimského svätostánku, nikdy by vás to nenapadlo, pretože všetko okolo vás pripomína budhistické chrámy.

Má štyri nádvoria, čínske brány popísané znakmi čínskej kaligrafie, má pagodu slúžiacu ako minaret, záhradky aké poznáte z rôznych čínskych miest a až posledná časť, kde sa skrývajú koberce a ľudia sa modlia smerom k mihrábu vás vezme do islamských reálii. Málokde na svete uvidíte tak fascinujúcu mešitu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Ázia  

Čína


náročnosť

14 dní

Trvanie

4336 5420€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

3641
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: