Veža Manaca-Iznaga Trinidad

Veža Manaca-Iznaga Trinidad

Kuba bola v minulosti známa ako hlavný exportér bieleho zlata - cukru. Cukrovú trstinu na Kubu priviezol Krištof Kolumbus na svojej druhej ceste do Ameriky. Oblasť Karibiku je pre túto rastlinu ideálne prostredie. Práve stredná časť ostrova medzi Trinidadom a Santiagom je známa ako “la zona de la caña” (oblasť na pestovanie trstiny). Na východ od mesta Trinidad sa nachádza údolie, ktoré bolo v minulosti domovom viac ako 70 cukrovarov. Celá zóna je dnes spolu s mestom Trinidad zapísaná v zoznamoch UNESCO.

Veža Manaca-Iznaga sa nachádza v starej cukrovej usadlosti, ktorá sa nachádza asi 15 km od mesta Trinidad, v rozsiahlom údolí Valle de los Ingenios.

O stavbe veže Manaca-Iznaga v rokoch 1815 - 1830 existuje veľa legiend. Táto 45 m vysoká zvonica umožňovala nepretržitú ostražitosť na cukrových plantážach a zabránila prípadnemu úteku otrokov. Zvony umiestnené v hornej časti veže označovali začiatok a koniec pracovného času. Okrem toho slúžili na hlásenie v prípade požiaru na okolitých pozemkoch.

Dokonca existuje legenda o láske: dvaja záujemcovia o ruku dcéry miestneho plantážnika. Dcéra sa rozhodla z toho urobiť súťaž: jeden mal postaviť 45 m vysokú vežu a druhý 45 m hlbokú studňu. Kto bol prvý, sa presne nevie. Ale existuju ako veža, tak aj studňa. Tak vidíte, čo človek neurobí pre lásku.

Dlhé vnútorné schodisko umožňuje návštevníkom vyjsť na sedem poschodí, aby sa dostali na vrchol veže, odkiaľ môžu vidieť usadlosť, kde sa nachádzal cukrovar, kaštieľ a prístrešky pre otrokov. V kaštieli sa nachádza reštaurácia, kde je možnost počas návštevy sa občerstviť drinkom, prípadne naobedovať.

Na našom okruhu Kuba Absolut total prechádzame na dlhej ceste do Santiaga de Cuba práve cez cukrovarnícke údolie. Kubu spoznávame do hĺbky!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3914 4773€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2700 3600€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2990 3738€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: