Viaje Fantástico

Viaje Fantástico

Holohlavá žena sedí na kohútovi, je úplne nahá, na nohách má topánky na vysokom opätku. O pravé plece opiera obrovskú vidličku.

Názov sochy je Fantastická jazda (Viaje Fantástico). Nikto však s určitosťou nevie, čo má táto socha predstavovať. Preto okolo nej vzniká množstvo teórií a špekulácií. To prvé, čo mnohým napadne, je spojenie kohúta s mužskými genitáliami.

Jedna z teórií je, že socha by mohla byť odkazom na dlhú históriu prostitúcie v Havane. Žena si zarába na jedlo jazdou na kohútovi - predajom seba. Podľa miestnych zdrojov sa niekedy kubánskym ženám bez manžela a s deťmi radilo, aby si našli "kohúta" (gallo), ktorý jej bude platiť za jej služby a ona tak bude môcť živiť rodinu.

Na Kube je vraj veľmi vysoká rozvodovosť a existuje veľa rodín len s matkou. Tie často zo zúfalstva nemajú iné východisko, ako zarábať si prostitúciou. Nárast prostitúcie na Kube bol zaznamenaný aj po rozpade ZSSR, kedy došlo k rapídnemu zhoršeniu ekonomickej situácie mnohých rodín.

Autor sochy - Roberto Fabalo - ju postavil na Plaza Vieja v roku 2012 bez vysvetlenia. Možno to urobil zámerne, aby podnietil diskusiu o svojom diele a nechal zapracovať našu fantáziu.

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

5049
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4994
K

Amerika  

Karibik, Kuba, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

4026
Kuba pred a po Fidelovi
Prémiový blog

Prémiový blog Kuba pred a po Fidelovi

Na Kube som bol po prvý raz pred vyše dvadsiatimi rokmi a vtedy som sem lietal pravidelne. Následne však prišla dlhá pauza a na Kubu som sa vrátil…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť
Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 50 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami
Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: