Victoria Falls letisko (VFA)

Victoria Falls letisko (VFA)

S lovcami zážitkov najčastejšie prilietame do mestečka Victoria Falls (VFA) priamo z Kapského Mesta alebo prípojom z Johannesburgu. Už počas príletu, tí ktorí sedia na ľavej strane lietadla môžu vidieť známe Viktóriine Vodopády. Niekedy sa stane, že na ne upozorní aj pilot. Je to ten “dym” vychádzajúci zo zeme. Cesta do centra mesta trvá približne 30 minút.

Letisko je malé, v prevádzke približne len 8 hodín denne. Prilieta sa sem v takmer rovnakých časoch, v závislosti od aerolinky, preto počítajte s tým, že je dosť možné, že na imigračnom budete stáť v rade. Mimochodom, stále tu funguje systém papier, pero a ceruzka. Aj napriek tomu, že je táto časť Zimbabwe pripravená na turistov, toto sa dá považovať ako menší nedostatok. Prechod imigračným trvá dlhšie, ako by bolo potrebné. Niekedy však natrafíte aj na šikovných úradníkov. Ťažko povedať aký úradník bude ten váš, rozhodne však treba mať pripravené $ USD (dajte pozor aby bankovky neboli staršie ako 2006) a nepočítať s tým, že vezmú vaše €, či kreditku/debetku. Po prílete budete vypĺňať vstupný formulár so základnými údajmi, aj váš sprievodca vám s tým pomôže. Aerolinky ako Airlink, ktoré lietajú z Kapského Mesta priamym letom do VFA (tie ktoré používame najčastejšie) tento formulár dávajú už v lietadle a tak môžete po prílete prejsť komfortne sekciou, kde sa vypĺňajú dotazníky. Majte teda pripravené po ruke aj vaše pero. Úradník sa vás opýta aké chcete víza, odporúčame všetkým kupovať si KAZA víza (50 USD), kedže vieme, že máme s lovcami zážitkov jeden deň voľna určený na fakultatívne výlety, zakúpené dopredu alebo na mieste. KAZA víza sú víza určené na opakovaný výstup a vstup do krajiny, čo vám umožní slobodne a bez stresu sa rozhodnúť na aký fakultatívny výlet sa vyberiete. Je v tom však háčik, pretože momentom, kedy opustíte Zimbabwe napríklad do Juhoafrickej Republiky, víza automaticky exspirujú, aj napriek tomu, že je na nich uvedená platnosť 30 dní. 

Po prechode imigračným sa môže stať, že vám budú kontrolovať batožinu ešte raz, buďte na to pripravení. Skutočne minimálne sa stáva, že batožina nepríde do VFA. Preto tak môžete pokojne vziať batožinu a pokračovať so sprievodcom k vášmu transferu, ktorý je len pre vás. 

Letisko je malé, je tu 9 nástupných brán, ktoré fungujú zároveň aj ako výstupné. Všetky lietadlá, ktoré na toto letisko prilietajú najčastejšie prejdú rýchlym preorganizovaním a uprataním, pretože už o malú chvíľu budú odlietať tam, odkiaľ prišli. Dá sa tu preto počítať s meškaním +/- 10 minút. Z minulosti vieme, že tu prebehli aj nahlásenia výbušniny a podobné situácie, ktoré skomplikovali celý proces príletov aj odletov. Najčastejšie pristávajúcimi a odlietajúcimi letmi sú aktuálne spoločnosti Airlink, South African Airways, FastJet a tiež novinka Fly Cem Air. V príletovej hale pred imigračnou prepážkou ale aj za ňou sa nachádzajú toalety. 

Pri odletoch z letiska VFA je proces jednoduchý, stačí prejsť na prepážku vašej aerolinky, následne na to bezpečnostnou kontrolou, kde si budete musieť vyzuť topánky, preukázať sa Pasom a letenkou (ktorú dostanete na prepážke). Dajte si pozor na to, aby vo vašej príručnej batožine neboli tekutiny s objemom viac ako 100ml (nechcete predsa prísť o drahú voňavku alebo obľúbený krém). V prípade podpalubnej batožiny ide o bežné reštrikcie, ktoré treba dodržiavať a sú aplikované na všetky aerolinky prakticky celosvetovo. 

Po bezpečnostnej kontrole dostanete pečiatku od imigračného pracovníka / úradníka pri prepážke a pokračujete do odletovej haly. Majú aj letiskovú wifi, avšak v 90 % prípadoch nefunguje, takže s tým nepočítajte. Pre tých, ktorí majú radi pohodu odporúčame aj NHS letiskový salónik, okrem neho sa tu nachádzajú ďalšie 2. Ďalej tu nájdete reštauráciu, prehľadné tabule s odletovými bránami a taktiež množstvo suvenírových obchodov. Ak sa potrebujete zbaviť zvyšných drobných (doláre alebo Juhoafrické randy) je to pre vás skvelá príležitosť, ak ich máte viac neváhajte siahnuť po flaške lokálneho Victoria Falls Ginu, ktorého ponuku určite neprehliadnete. Pre fajčiarov je k dispozícii aj fajčiarska miestnosť, ktorá sa nachádza hneď vedľa reštaurácie. Posledné Zambezi pivo si tak môžete vychutnať aj na tomto mieste. 

Prajeme vám príjemný let, či už idete domov a lúčite sa s vaším BUBO sprievodcom alebo pokračujete ďalej z Johannesburgu až do Durbanu


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

18.07. → 26.07. +25 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

3974 4320€
Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody

Jeden z prírodných divov sveta, posvätné miesto pre domácich a ohromujúci zážitok pre návštevníka. Také sú Viktóriine vodopády, ktoré rozľahlé…

Jakub Kopča, Viktor Háber 17 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov Blog

Blog Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov

Okúpali sme sa v jednom z najdivokejších prírodných bazénov na svete. Devil's pool alebo Diablov bazén je prírodný bazén na rieke Zambezi, ktorý sa…

Nikola Deckous 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: