Hofdi, Reykjavík - dom, ktorého sa bál Winston Churchill

Hofdi, Reykjavík - dom, ktorého sa bál Winston Churchill

Kde bolo, tam bolo, pred 112 rokmi, za islandskou "stolovou horou" Esja s výškou 914 metrov a siedmimi dolami, 2 924,8 kilometra vzdušnou čiarou od Bratislavy, pri zálive Faxafloy, kde sa piesok lial a nápoj Čierna smrť sypal, bol-nebol, je-nie je, jeden dom. Práve o ňom, kolujú legendy, pri ktorých mráz lezie po viacerých častiach tela ako je len chrbát, búšenie srdca naberá na intenzite adekvátnej pre návštevu kardiologickej ambulancie, chlpy sa ježia zvislo, vodorovne, rovnobežne.. 

Písal sa rok 1 909. Vo východnej časti Nórska navrhli tento architektonický skvost pre francúzskeho konzula Jeana Paula Brillouin. Art noveu style, klasický neobarok i Nórsky národný romantizmus - všetky tieto štýly sa značne podpísali na celkovej vizualizácií stavby. Avšak, Jean Paul nebol posledným obyvateľom. Významným nájomníkom so značným príspevkom pre dotvorenie dychberúcej atmosféry nášho príbehu bol známy spisovateľ, právnik, sudca a podnikateľ Einar Benediktsson. Od roku 1938 vila slúžila ako britský konzulát, ktorý svojou prítomnosťou poctil aj samotný Winston Churchill. Po prvej noci dom zatratil, nazval ho prekliatym a svoju návštevu označil za poslednú. Čo sa teda v skutočnosti stalo, že Winstona nezachránilo ani jeho náboženstvo principiálne založené na prestriedaní poháriku whiskey s cigarou? 

Domáci verili a tvrdili, že v dome straší žena. Manželka rybára, ktorá sa rozhodla ukončiť svoje trápenie na dne zálivu. Do dnešného dňa hľadá pokoj vo svete zosnulých. Ten, nenájdený v pozemskom živote. A pokiaľ ho nenájde, nedopraje spánok žiadnemu smrteľníkovi prebývajúcemu akokoľvek dlhý čas na jej území. Evidentne si získala aj Winstonovu pozornosť.
Naše rozprávanie však tuto nekončí. Ak sa vyskytne situácia, pre ktorú predchádzajúca žena nebude k dispozícii, v dome nájdeme ďalšiu! Túto na kariéru nočnej mory z lukratívnej časti Reykjaviku odsúdil sám Einar Benediktsson. Po jeho rozsudku sa totiž otrávila. Samozrejme, nič nenechala na náhodu a v noc, kedy si zobrala život, sa prišla s gráciou a značným nadhľadom so samotným Einarom a jej katom v jednej osobe v jeho zjavení aspoň slušne rozlúčiť.
Do tretice, všetko najhoršie! Nielen, že vám žena takmer niekoľkrát spôsobí zástavu srdca, zoberie pokojný spánok... ešte sa vám len tak, sám od seba, vyleje všetok alkohol z kabinetu! Prečo? Lebo sme na starom vikingskom pohrebisku a nie je žiadnym tajomstvom, že pre týchto pánov bolo popíjanie obľúbeným športom a hrou pre celú rodinu. Nevyspatý, vystrašený a smädný.. 

Od roku 1958 mesto Reykjavik skúpilo dom od súkromníkov a investovali do vily nemalé náklady na rekonštrukciu. Určite sa vyplatilo; v novom tele, nový duch. Po renovácii slúžila mestu predovšetkým na reprezentatívnu činnosť. V roku 1986 sa v ňom konal summit, na ktorom sa stretli Mikhail Gorbačov a Ronald Reagan. Hlavy veľmocí sa práve tu, na pôde Islandu, dohodli na obmedzení počtu zbraní stredného doletu a medzikontinentálnych striel v Európe a v Ázii. Traduje sa, že práve toto stretnutie malo za následok začiatok konca studenej vojny. 

Zaujal vás tento luxusný apartmán prekypujúci negatívnou energiou, (ne)útulnosťou, bez možnosti osem hodinového kvalitného spánku? Tak poďte s nami na Island a my v BUBO vám vieme sľúbiť, že tu určite bývať nebudete a ubytujeme Vás v našich overených hoteloch v centre Reykjavíku.

Viac o zájazde na Island nájdete tu.

Viac o zimnej dovolenke na Islande sa dočítate v blogu Prečo navštíviť Island v zime


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Island


náročnosť

10 dní

Trvanie

3088 4230€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +13 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1796 2395€
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Magický juh Islandu Prémiový blog

Prémiový blog Magický juh Islandu

Island sa zvyčajne delí do siedmich geografických regiónov vrátane oblasti hlavného mesta Reykjavík. Každý región sa mierne líši, pokiaľ ide o…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: