Vojenský prevrat v Burkina Faso

Vojenský prevrat v Burkina Faso Podplukovník Paul-Henri Sandaogo Damiba

A je to tu, dnes sa uskutočnil ďalší vojenský prevrat. Sledujem Afriku dlho a vcelku zblízka, veď aj v Burkina Faso som bol štyri razy. Keď sa uskutočnil vojenský prevrat v máji 2021 v susednom Mali, čakal som, kedy to príde sem. Konečne.
V Burkine Faso dnes vzbúrení vojaci vzniesli niekoľko požiadaviek vrátane: odvolania náčelníka generálneho štábu a šéfa spravodajskej služby; viac jednotiek, ktoré sa majú nasadiť do prednej línie; a lepšie podmienky pre ranených vojakov a ich rodiny. Na hraniciach Mali, Niger a Burkina Faso dlhodobo robí problém islamské hnutie. Blázni zabíjajú a ničia životy ostatným. Na takýto postup nepomôže dohováranie a politické debaty. Tu treba zasiahnuť: oko za oko, zub za zub.
Armáda dnes zvrhla prezidenta Rocha Kaborého, ktorý ešte minulý týždeň zatkol jedenásť vojakov z dôvodu, že chceli zrealizovať Coup d'état.
A potom, že šéfovia sú paranoidní...
Prevrat dnes oznámil v štátnej televízii armádny dôstojník, ktorý ako dôvod vojenského prevzatia uviedol zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu.
Miesto pobytu Rocha Marca Christiana Kaborého nie je jasné, ale šéf OSN António Guterres vyzval armádu, aby "zaistila ochranu a fyzickú integritu" pána Kaborého. Milujem slovné spojenia top diplomatov.
K prevratu došlo deň po tom, čo jednotky obsadili kasárne a v hlavnom meste Ouagadougou bolo počuť výstrely.
Ešte pred vyhlásením armády, Africká únia (AU) a západoafrický blok (ECOWAS) odsúdili to, čo nazvali pokusom o prevrat v Burkine Faso, a uviedli, že za bezpečnosť Kaboru zodpovedá armáda. To je správny postoj.
 
Burkina? Skoro nikto tu nebol, no ja mám túto krajinu rád. Opakovane som sa pozitívne vyjadril o mužovi, ktorý jej dal toto mne veľmi sympatické meno, o Thomasovi Sankarovi. Ten premenoval  Hornú Voltu v roku 1984. Burkina Faso v preklade znamená Krajina slušného muža, resp. Krajina dobrých ľudí a Sankara je miestny Che Guevara. Snílek, ktorý chcel vytvoriť utópiu bez korupcie, kde by sa čestným ľuďom darilo a kde by všetci boli šťastní. Také čosi chcem aj ja -tu na Slovensku. Pripravte sa na prevrat.
V extrémne ľavicovej Afrike tých časov bol iba ľahko vľavo. Za jeho vlády bola Burkina jednou z mála afrických krajín, ktorej išlo HDP hore. Bohužiaľ vláda Sankaru nevydržala dlho. Po piatich rokoch ho mladí dôstojníci zatkli, vyviedli za mesto a zastrelili. Moc prevzal zať  Houphouet-Boigni, generál Blaise Compaoré, ktorý bol Sankarovým nevlastným bratom. Sankarov otec -lekár z kmeňa Fulani pre tohoto chlapca veľa urobil. A on zabil brata.
 
Burkinabè skončili na svete ako 10 najšťastnejší a najsympatickejší národ.  Ouagadougou je najsexi názov hlavného mesta na svete. Vyslovte to! Keď však viete, že sa to vyslovuje Wagadugu, máte to ľahké, resp Waga, ako ho volajú všetci domáci.
Pre Burkinu je toto dobrá cesta. Musia sa zbaviť vlád podporovaných Francúzskom a vydať sa smerom, ktorý kedysi nadesignoval Thomas Sankara. Dobro zvíťazí. Verme, že pred tým, ako celú Afriku kúpi Čína.


Dnes je pri moci Podplukovník Paul-Henri Sandaogo Damiba. Je to človek, ktorý bol v prvej línii a videl obete spôsobené vojnou, ktorá prebieha v tomto regióne na hraniciach, a napísal o tom dokonca  knihu.

Aj my píšeme: Cestovateľské Blogy z Burkina Faso
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Afrika  

Burkina Faso, Senegal, Mauretánia, Mali


náročnosť

14 dní

Trvanie

5187
E

Afrika  

Burkina Faso, Mali


náročnosť

10 dní

Trvanie

4738
E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
Čo to znamená prejsť celý svet? Prémiový blog

Prémiový blog Čo to znamená prejsť celý svet?

Steve Jobs vždy hovoril, že nechce byť najbohatším mužom na cintoríne, ale túži zmeniť svet. Ja som sa v novembri 1989 prestrihal cez ostnatý drôt…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
I am Sory Blog

Blog I am Sory

Naša cesta po Západnej Afrike sa začína v relatívne malej vnútrozemskej krajine. Niektorí ju možno poznáte pod názvom Horná Volta. Tak sa totiž…

Ďalšie dovolenky do krajiny: