Vakcína proti malárii

Vakcína proti malárii Vakcína proti covidu v Afrike nezabrala

30 rokov ako lekár prednášam o zdraví na cestách a ako sa chrániť v regiónoch s množstvom tropických chorôb. Vždy to bolo o tom, že proti malárii sa očkovať nedá, a preto berieme profylaxiu a chránime sa proti vpichu komárov (pri malárii, konkrétne samičke rodu Anofeles).

No zdá sa, že nás čaká veľká zmena? Lekársky časopis Lancet, z ktorého som si bral aj informácie ohľadne covidu (+ teda od primára covidového oddelenia, kde som 4 mesiace pracoval). Ide o dobrý zdroj, väčšinou.

Zatiaľ ide o 4 dávky vakcíny od spoločnosti Oxford. Vakcínu rozvíja aj megafarma firma GSK. Oxford to skúsil v Burkine Faso na 409 deťoch a účinnosť je 80 %. Vieme, že práve starí a slabí, rovnako ako pri covide, ale v prípade malárie hlavne deti, na maláriu umierajú. 80 % účinnosť je super a mnoho malých Afričanov by sa dožilo vďaka vede dospelosti. Už dlho čakám na túto vakcínu, som rád.

No vidím tu malý problém, veď Afrika nie je ani proti covidu zaočkovaná a nie preto, že by neboli dávky, nezaočkovaná je preto, lebo Afrika je skeptická voči takejto masívnej vakcinácii. Bol som aj počas covidu v Afrike a pýtal som sa: „Musí tu niekto zomierať? Musia vo vašej dedine ľudia zomierať?“. A dpoveď bola, že nie. Bolo to v dobe, kedy ak ste zľahčili covid v našom milieu, boli ste pasovaný za „antivaxera“ a „kacíra“ a ľudia by Vás pošliapali na ulici za bieleho dňa v spravodlivom hneve. A tu v Afrike nič. Pssst, ale naozaj to takto bolo. Nehovorím, že nezomierali ľudia, ale nie nejako príliš - teda tak, aby vznikla panika či si niekto niečo všimol.

Myslím si, že toto bude nakoniec najväčší problém - aplikovať vakcínu proti malárii. Bohaté štáty budú prinútené to zaplatiť – teda chudobní daňoví poplatníci to bohatým farmafirmám zaplatia, o tom po tom. Hovorím ako socialista, sorry, ale práve socialistické = skoro všetky západné médiá to presadia a dobrý politik bude ten, čo bude túto „dobrú“ agendu tlačiť – veď podobne ako covid, to si snáď pamätáte ešte.

Malária je veľkým problémom Afriky, to áno, mnoho detí zomiera a je to smutné. Rodičia pre svoje deti urobia všetko, no ak nehovoríme iba o veľkých mestách, ale o zaočkovaní celej Afriky? V praxi si neviem celkovú vakcináciu a eradikáciu malárie predstaviť. Covidový nátlak nám v tomto prípade pokazil cestu, zbúral niektoré mosty. V prípade covidu je zaujímavé, že v Afrike napriek neočkovaniu zomrelo menej ľudí než v USA, napríklad. Chcem povedať, výrazne menej.

Každopádne vakcínu proti malárii vítam (inak BUBO bolo prvá firma Slovenska, čo podporila aj vakcináciu proti covidu), ale keď od detí odbočíme k Vám cestovateľom – tak 80 % bude aj pre Vás v praxi stále znamenať dodržiavať radšej moje rady bezpečného cestovania = osvedčená prax, ako sa spoliehať na samotnú vakcínu.

O tom či pomáhať charitou Afrike som sa už vyjadril


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Afrika  

Burkina Faso, Senegal, Mauretánia, Mali


náročnosť

14 dní

Trvanie

5187
E

Afrika  

Burkina Faso, Mali


náročnosť

10 dní

Trvanie

4738
E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
Čo to znamená prejsť celý svet? Prémiový blog

Prémiový blog Čo to znamená prejsť celý svet?

Steve Jobs vždy hovoril, že nechce byť najbohatším mužom na cintoríne, ale túži zmeniť svet. Ja som sa v novembri 1989 prestrihal cez ostnatý drôt…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
I am Sory Blog

Blog I am Sory

Naša cesta po Západnej Afrike sa začína v relatívne malej vnútrozemskej krajine. Niektorí ju možno poznáte pod názvom Horná Volta. Tak sa totiž…

Ďalšie dovolenky do krajiny: