Blaise Compaoré dostal 30 rokov

Blaise Compaoré dostal 30 rokov pravda víťazí

Ako pravičiar – človek, ktorý bojoval ako študent za oslobodenie od ľavicového komunizmu a ktorý má drôt z ostnatej opony vo svoje kancelárii, – tu píšem opakovane o africkom Che Guevarovi Thomasovi Sankarovi.
Ako 33 ročný Kristus sa dostal k moci a zmenil názov svojej krajiny na „Krajinu dobrých ľudí“, a tak sa snažil krajinu viesť. A ľudia – Burkinabé- ho počúvali – líder na svojom mieste.
Po piatich rokoch sa ho jeho blízky priateľ (stretli sa v Maroku) rozhodol zavraždiť. Poslal na neho svoje jednotky a tie, keď ho bez akejkoľvek zbrane objavili, tak on zdvihol ruky a povedal: „Vezmite si ma. Ja som ten, koho chcete. ''Compaoreho muži spustili paľbu z kalašnikovov a potom ho dorazili granátom. Svinstvo.

Compaore sa následne stal prezidentom podporovaným západom – bol prezidentom nekonečne dlho, no nikdy sme nepovedali, že nie je demokrat.
Dnes Compaore vyfasoval (v neprítomnosti) 30 rokov. Súd sa začal v lete minulého roka. No ak si prečítate, čo dlhé roky o Thomasovi Sankarovi píšem, uvidíte, že toto je téma, ktorá v Burkina Faso rezonovala. V našich médiách nie. Nikdy. Pssst. Nevyhovuje nám to. To čo sa stalo v Burkrina Faso bolo mnoho násobne horšie než to, čo sa dej s Ujgurmi. Prečo nikto (myslím neziskovky a novinárov a politikov-) neprotestoval? Veď vládol ako prezident od 1987 do 2014. Toto je demokracia?
Keď toto píšem, zasa na mňa začnú poľovať, robiť mi zle, ohovárať. No dnešné odsúdenie vraha mi dáva nádej, že pravda zvíťazí. Ako pravičiar obdivujem Thomasa Sankaru. Je jedno kto ste, ste človek a buď sa snažíte o dobrú vec a máte výsledky, alebo sa veziete a mlátite slamu. Blaise Compaoré je vrah, ktorý zničil svoju krajinu. Burkinu Faso vrhol späť a zničil všetko, čo rozbehol Thomas Sankara. Bohužiaľ naše vlády ničia Slovensko podobne. Dôvod je rovnaký  - podporujú sa u nás neschopní sviniari. Slušní ľudia sa nemajú šancu v tomto marazme presadiť.
 

Blog. Pomáhať Afrike- nutnosť charity


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Afrika  

Burkina Faso, Senegal, Mauretánia, Mali


náročnosť

14 dní

Trvanie

5187
E

Afrika  

Burkina Faso, Mali


náročnosť

10 dní

Trvanie

4738
E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
Čo to znamená prejsť celý svet? Prémiový blog

Prémiový blog Čo to znamená prejsť celý svet?

Steve Jobs vždy hovoril, že nechce byť najbohatším mužom na cintoríne, ale túži zmeniť svet. Ja som sa v novembri 1989 prestrihal cez ostnatý drôt…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
I am Sory Blog

Blog I am Sory

Naša cesta po Západnej Afrike sa začína v relatívne malej vnútrozemskej krajine. Niektorí ju možno poznáte pod názvom Horná Volta. Tak sa totiž…

Ďalšie dovolenky do krajiny: