Voľby v najmenšej krajine Afriky

Voľby v najmenšej krajine Afriky

Tento víkend prebehli v Gambii voľby.

V roku 2016 sa krajina zbavila prezidenta Yahya Jammeha (čítaj: Jaja Džameh). Ja som ho ešte zažil v úrade; Gambijskú republiku premenoval na Gambijskú islamskú republiku a jeho príbehy sa po uliciach iba pošuškávali. Tvrdil napríklad, že bude vládnuť miliardu rokov a veril, že vie ako šaman liečiť AIDS a aj neplodnosť, a keby bol v úrade doteraz, som si istý, že tvrdí to isté aj o covide.

V polovici januára roku 2017 „Jeho excelencia Šeik Profesor Všemocný Doktor Jaja Džameh, podrobovateľ riek” v The Gambia skončil a utiekol z krajiny (do Rovníkovej Guneii, ktorá je podľa mňa jednou z najväčších diktatúr na našej planéte).

A teraz sa po jeho odchode konajú skutočne prvé slobodné voľby. To je pre najmenší štátik kontinentálnej Afriky veľká vec. Výsledky volieb ešte teraz v nedeľu nevieme, ale budeme v BUBO sledovať. Sledujeme vývoj v každej zo 193 krajín, ktoré dnes rozoznáva OSN, a ak UN uzná ďalšiu krajinu, budeme vývoj sledovať aj TAM. Mať dlhodobý prehľad, čo sa vo svete deje, nám dáva možnosť organizovať ťažšie expedície na miesta, kde vieme stáť ako prví Slováci. Ide o systematickú, dlhodobú prácu a zbieranie know how.


Voľby v malom štátiku sú riadnou exotikou. The Gambia používa jedinečný hlasovací systém – guličky vhadzované do hlasovacieho bubna– aby sa krajina vyhla pokazeným hlasovacím lístkom. Veď v krajine je obrovská miera negramotnosti.


Najhorúcejším želiezkom v ohni je päťdesiatšesťročný Adama Barrow, bývalý strážca a developer, ktorý odovzdal svoj hlas v Banjule v sprievode svojich dvoch manželiek.
Adama Barrow čelí piatim súperom vrátane svojho bývalého politického mentora Ousainoua Darboeho (73), ktorý je považovaný za jeho hlavného vyzývateľa.
Problém Barowa, ktorý vládne od odchodu Yahya Jammeho je to, že sľúbil voľby po troch rokoch, no konajú sa až po piatich. No čo je to oproti vyhláseniam predchodcu  Jammeho, ktorý v máji 2008 oznámil, že jeho vláda zavedie legislatívu, ktorá stanoví zákony proti homosexuálom, ktoré budú „prísnejšie ako tie v Iráne“, a že „odreže hlavu“ každému gejovi.
 
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3158 4859€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania
Ako vychovať vaše dieťa? Blog

Blog Ako vychovať vaše dieťa?

Vzbudil vo mne túžbu po poznaní a od malička mi vštepoval, že stačí, ak bude najlepší len jeden - ja. Aj za spôsob, akým cestujem, vďačím svojmu…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: