mesto Gyantse

mesto Gyantse

Gyantse je obklopené kopcami s rozsiahlym údolím okolo neho. Nachádza sa na úpätí tohto prírodného amfiteátra. Môžete vidieť obielené domy a úzke kľukaté uličky starého mesta. Pozdĺž západnej strany mesta vedie nová cesta k hlavnému vchodu do kláštorného komplexu Pelkor Choede. Mestu dominuje vysoký, neúrodný vrch. Pozdĺž hrebeňa vrcholu vyrastajú steny Dzong, alebo pevnosti.


Pevnosť Gyantse bola postavená v 14. storočí na ochranu Lhasy z juhu. Pôvodný múr bol postavený skôr a bol dlhý približne 3 km.


Gyantse sa prvýkrát dostalo do povedomia v pätnástom storočí, keď slúžilo ako hlavné mesto malého kráľovstva. Kráľovstvo bolo založené radom podnikavých bojovníkov z regiónu. Historicky bolo Gyantse tretie najväčšie mesto v Tibete, po Lhase a Shigatse. V posledných rokoch sa veľa Číňanov presťahovalo do Tibetu a nové mestá rástli rýchlejšie ako Gyantse.


Najväčšia stúpa v TibeteKumbum Chorten a kláštor Pelkor Choede boli postavené okolo 14./15. storočia. V okolí mesta bolo počas histórie vybudovaných deväť veľkých kláštorov. Vynikajúci Kumbum a skľučujúci hrad stále svedčia o mocnostiach, ktoré v tom čase vládli.


Gyantse sa nachádza na obchodných cestách, ktoré spájajú Lhasu na východe, Shigatse na západe a Indiu na juhu. To je dôvod, prečo sa stalo hlavným centrom tibetského obchodu s vlnou s Indiou, Nepálom, Bhutánom a Sikkimom.


V roku 1904 sa stala ústredným bodom britskej expedície do Tibetu pod vedením plukovníka Younghusbanda. Britskí vojaci sa k Tibetu priblížili po obchodnej ceste vedúcej do Gyantse. Bitka sa odohrala neďaleko Gyantse, v ktorej bolo niekoľko stoviek Tibeťanov zastrelených vynikajúcimi britskými strelnými zbraňami. Po napadnutí hradu sa tu Younghusband a jeho jednotky ubytovali mesiac a potom pokračovali do Lhasy. Nakoniec Briti a Tibeťania dosiahli dohodu. Podľa tejto dohody bol britský obchodný zástupca umiestnený v Gyantse. Angličania tam otvorili aj malú školu.

My v BUBO počas zájazdu Čínou a Tibetom mesto Gyantse navštevujeme a poča sprehlaidky mesta obdivujeme a fotíme ako diví najväčšiu stúpu Tibetu a prechádzame sa krásnym kláštorom Pelkor Choede.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

18 dní

Trvanie

3948 5640€
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Prečo je v Tibete voda zelená? Blog

Blog Prečo je v Tibete voda zelená?

Tibetské modlitebné vlajočky Lung ta sa skladajú z piatich farieb symbolizujúcich päť elementov. Modrá je nebo, biela je vzduch alebo oblaky,…

Tomáš Horňák 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: