Srilanskí giganti naživo

M

Martin Ferenčík

Na svete žije populácia približne 50000 slonov ázijských. Z toho na Sri Lanke ich je asi 10%, teda okolo 5000. Veľká väčšina z nich žije slobodne vo voľnej prírode, majú tu ozajstný raj. A hoci máme v programe návštevu slonieho sirotinca, na našich Bubo zájazdoch sa radi chodíme pozerať aj na tie voľne žijúce. Z pohodlia na korbe “džípu” sledujeme tieto nádherné tvory v ich prirodzenom prostredí. Práve medzi nimi môžme vidieť aj množstvo mláďat, ktoré sa ešte nemotorne motajú mamám popod nohy. Práve samice s mladými tvoria v spoločenstve slonov veľké komunity. Takémuto spolku “šéfuje” vždy jedna alfa samica, ktorá si zároveň chystá nasledovníčku a učí ju všetko potrebné. Je krásne vidieť ako si slonie samice pozorne strážia mladé, ako sa vždy nenápadne strategicky rozostavia aby tvorili živý štít medzi potenciálnym nebezpečenstvom a mláďatami. Staršie samce väčšinou žijú samotárskym životom a do takejto komunity sa chodia iba páriť. Slony dospievajú približne vo veku 10-12 rokov, no rásť prestanú až keď dosiahnu cca 22 rokov. To je aj približne vek kedy samice prvý krát privedú na svet svoje mláďa. Slonia gravidita trvá 20 až 22 mesiacov a samice rodia postojačky. Zaujímavosťou je, že novonarodenému mláďaťu nedajú hneď napiť materského mlieka, mohlo by totiž zaspať a stať sa tak ľahkou korysťou predátorov. Matky pred svojimi čerstvo narodenými mladými “utekajú” aby ich najprv naučili sa pohybovať, napiť dostanú až po pár hodinách, keď už sú schopné samostatne sa pohybovať. Pri výchove mláďat zvyknú pomáhať aj samice ktoré práve mláďa nemajú, samice matky tak majú viac času sa dostatočne napásť. Dospelý slon skonzumuje denne až 200-300kg zelenej potravy. Cez slona však táto potrava veľmi rýcho “prebehne” a slon z nej reálne strávi iba asi 20%. Preto nieje žiadna rarita vidieť mláďatá po svojich rodičoch ešte dojedať.. Najzaujímavejšim sloním orgánom je nepochybne chobot. Plní hneď niekoľko funkcií. V prvom rade slony nemajú hornú peru, jej funkciu plní práve chobot. Okrem toho je to nos ktorým slon dýcha, dokáže doňho nabrať vodu (na jedno natiahnutie až 6-7 litrov), vydávať zvuky, či uchopiť predmety - používať ho ako piatu končatinu. Dospelý slon chobotom udvihne až jednu tonu. Sloní chobot obsahuje okolo 100000 svalov a váži viac ako 120kg. Ďalšou zaujímavosťou sú slonie zuby. Počas života narastie slonovi chrup až 6 krát. Dve sady mliečnych zubov a 4 počas dospelosti. Výnimočne sa môže stať že narastú aj siedmykrát. Keď slon príde o posledné zuby, prijímanie potravy sa mu značne skomplikuje a pomaly ale isto sa jeho životná púť končí. Býva to v priemere vo veku okolo sedemdesiat rokov. Slon je produktívny prakticky počas celého dospelého života a pre Srílančanov už po stáročia slúžil ako buldozer, ťahač, či bojové vozidlo. Slon vie byť dobrý sluha, ale zlý pán, aj preto môžte na Sri Lanke často v blízkosti polí vidieť drevené posedy, miestni totiž musia svoju úrodu pred slonmi chrániť. Taká priemerná slonia partia by vám vašu úrodu zlikvidovala za pár hodín. Ak by ste chceli slona na Sri Lanke vlastniť, pripravte si v prepočte približne 30000 Eur, to je cena dospelého slona. Ak by ste však chceli slonie mláďa, bude vás to stáť oveľa viac. V súkromnom vlastníctve je dnes na Sri Lanke okolo 200 slonov a ďalších cca 600 sa nachádza v sloních sirotincoch. Dostali sa tam väčšinou po zotavení z rôznych zranení, napríklad po zrážke s autom či vlakom, takéto nehody niesú na Sri Lanke ničím výnimočným. Po vyliečení sa slon už do divočiny vrátiť nemôže, jednak, ak je to mláďa, svoju rodinu by našiel veľmi ťažko a jednak už takýto slon zažil kontakt s ľuďmi a mohol by byť v budúcnosti vystavený nebezpečenstvu, alebo naopak, sám sa stať nebezpečným. V sloních sirotincoch býva o takéto slony dobre postarané. Ale to už je téma na ďalší článok :) Tak čo poviete, stretneme sa na Sri Lanke?

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Sri Lanka

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva