3 dôležité procesy formovania Aljašky

3 dôležité procesy formovania Aljašky

Najväčší štát USA, je výsledkom miliónov rokov geologických procesov, pravdepodobne si to ani nevieme predstaviť. Je to proces pohybu tektonických dosiek (seizmickej aktivity), vulkanickej činnosti a glaciálnej erózie.

Nižšie v tomto tipe na cesty vám priblížime ako bola táto krajina formovaná. Ide tu najmä o 3 striedajúce sa procesy, ktoré vytvorili najvyššie vrcholy, zároveň najrozšírenejšie pohoria a dodnes udržujúce sa ľadovce. 


Pohyb tektonických dosiek

Pacifická doska sa pohybuje na severozápad, zatiaľ čo Severoamerická doska zostáva viac-menej stabilná. Keď sa Pacifická doska posúva pod Severoamerickú dosku, dochádza k subdukcii, čo je proces, pri ktorom sa jedna „doska ponára“ pod druhú. Tento pohyb spôsobuje vznik vysokých horských pásiem, ako sú Aljašské hory alebo pohorie Wrangell. Zóny stretu sa nazývajú aj tzv. subdukčné zóny a často sú zodpovedné aj za ďalšie prírodné katastrofy. 

Práve táto zóna a pohyb dosiek spôsobuje zlomy, ktoré vedú aj k zemetraseniam, ako napríklad k tomu najväčšiemu v roku 1964. 

Vulkanická činnosť 

Sme opäť pri subdukcii a konkrétne pri „subdukčných zónach", kedy dochádza k vzájomnému treniu tektonických dosiek, k taveniu hornín a tak aj k vnzniku magmy, ktorá laicky „potrebuje tlak niekam uvoľniť" a tie najväčšie sopky ako (Mount Redoubt a Mount Spurr) sú toho výsledkom. Boli to erupcie, ktoré prispeli k formovaniu krajiny vytváraním lávových polí, sopečných kužeľov a tiež vrstiev popola, z ktorých vyšli tie najkrajšie odtieňe zelenej ale aj tie najrozličnejšie ekosystémy. Vulkanickou činnosťou tiež dochádzalo k zmene „reliéfu" - čo je doslovne tvar povrchu na danom území.

 

Glaciálna erózia

Proces, s ktorým sa stretávame na viacerých miestach našimi cestami USA, ako napríklad NP Zion a NP Bryce Canyon, ktoré sú toho perfektnou ukážkou. Dochádza tu k erózii a zvetrávaniu, ktoré spôsobujú v tejto kombinácii odstraňovanie a tiež oddeľovanie ďalších častí, zamrznutých častí, z jednotlivých vrstiev sedimentov. Tak vznikali hlboké údolia, fjordy a jazerá. Napríklad tiež známy ľadovec Mendenhall pri hlavnom meste Aljašky -> Juneau (známy aj tým, že je jediný ľadovec na juho-východe, ktorý je prístupný zjazdnou cestou pre autá). 

Príroda USA vám rozhodne vyrazí dych. Po tom, čo ste videli vo filmoch a čo predpokladáte z fotografií, zažijete aj tak niečo, čo nejde slovami a ani fotkami, či videami opísať alebo zachytiť. S lovcami zážitkov sa počas zájazdov na Aljaške prechádzame pravidelne týmito miestami a aj tí, ktorí nie sú fanúšikovia geológie z toho budú mať nezabudnuteľný zážitok. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA