Najťažší mozog na svete ma vorvaň- až 10 kg. No jeho testes vážia 1000 (tisíc) kg. Takže je jasne o čom rozmýšľa. Konečne mam juh ostrova nafotený za skvelého počasia. Prši tu 5x toľko čo na severe, no skalne útvary v mori ( skameneli trollovia), čadičové hexagonalne útvary pripomínajúce obrie píšťaly organa a nádherný čierny piesok, biely spenený príboj, to je jedným slovom raj pre fotografov. Ja osobne mam taktiež najradšej vodopády tu na juhu, kde sa dá vystupat popri hučiacej vode až na vrchol, čí dokonca vodopád obísť zozadu zatiaľ čo on padá do jazierka pod vami a špliecha a buráca a keď ste tak blízko cítite tu strašnú silu prírody. Človek je na Islande maličký a na pomoc si logicky musí volať elfov a iné nadprirodzene bytosti. Island ako keby nebol z nášho sveta. Včera ráno sme vyrazili loďou na more. Navliekli sme si požičané overaly a supli kinedryl. V polárnych vodach to zvykne húpať. No nebolo treba a smrncovne oblečenie nám sluzilo len na fotografie. Slnko palilo, hladina mora ako zrkadlo a my sme ani nemuseli vyjsť z Reykjavickeko fjordu a.. videli sme. Zdalo sa mi že ich spolu bolo tak 7, tých 7-9 tonových veľrýb. Vždy sa prídu nadýchnuť a tak ich vidíme a loďou sa siria vzdychy aach.... Svoje poltonove babatka koja pol roka mliekom, ktore je huste ako zubná pasta. Vidieť veľrybu je vždy veľkým zážitkom a Island je na to veľmi dobrym miestom. Po narocnej ceste sme sa zregenerovali v Modrej lagúne, vysaunovali, namazali čarovným bielo- modrým bahnom a vymasirovali na nafukivacje priamo vo vode. To bahno, to sa ani nedá nazvať bahnom, to je ako keby krem, ked sa vam dostane na vlasy sfarbi ich na modro a tak vyzeráme ako elfovia aj my. Obed v nasej úžasnej prístavnej knajpe a na večeru mam opäť cerstvu rybu s bielym vínom. Island na pocudovanie = vysoká gastronomial Tak ako Britanii ani Skotsku nedokáže pomôcť Jamie Oliver ani Gordon Rumsay a vo väčšine restauracii a pubov sa to jedlo nedá jest ( áno existujú špeciálne reštaurácie čí indická kuchyňa kt vás tu môže zachrániť), tak je Island gurmánskym rajom. Jedla od " babičky" a tie ryby- v studenom mori vraj rastu pomalšie? - neviem prečo, no tieto ryby sú lepšie. Je to zážitok a toto by ste tu nečakali. Aj keď najznanejsou reštauráciou krajiny je hotdogovy stánok ( chutilo aj Billovi Clintonivi) Vy si na Islande budete užívať. Takže dovidenia na Islande priatelia. S BUBO aj tu o úroveň vyššie!
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Island
- Kde je Bæjarins Beztu Pylsur?
- Alkohol na Islande
- Ako chutí Island
- Islandská pálenka čierna smrť
- Islandské kone
- Prechádzka po ľadovci
- Jökulsárlón
- Thingvallavatn a Thingvellir
- Sólfar, Reykjavik
- Laugavegur - liberálny Reykjavik
- Hallgrimov kostol, Reykjavík
- Islandská vysočina
- Gejzír Strokkur
- TOP miesto Islandu
- Oslavy piva na Islande
- Výlet ku gejzírom
- Rettír na vlastné oči
- Seljalandsfoss
- Harpa, Reykjavík
- Keflavík, Island