V nasledujúcich riadkoch sa nebudeme hrať na vševedúcu Wikipédiu, a preto nečakajte základné informácie charakteru počet obyvateľov Islandu. Je to mimochodom 368 792. Dovoľte nám teda upútať vašu pozornosť vďaka niečomu, generáciami na Slovensku overenému a nášmu národnému najlepšiemu priateľovi - ALKOHOLU.
Ak na vás zapôsobili veľké písmená a naďalej čítate, dovoľte mi predstaviť Vám Čiernu smrť. Tento islandský elixír s pôvodným názvom Brennivín produkovaný jedinou pálenicou na celom ostrove sa do predaja a tým pádom aj do našich/vašich rúk dostal v roku 1935, kedy skončila 20 ročná prohibícia na Islande. Nemyslite si však, že tento, povedzme si narovinu, nie príliš lákavo znejúci názov v kombinácií s čiernou etiketou je len súčašťou zle zvolenej marketingovej stratégie. Účelom bolo odradiť samotných obyvateľov krajiny od nadmernej konzumácie. Avšak, aj zlá reklama je reklama a Čierna smrť sa okamžite stala najobľúbenejším nemiešaným drinkom. Dá sa od niečoho s tak zlým pomenovaním čakať dobrá chuť ? Posúďte vy. Tradične je vypálený z tzv. zemiakovej kaše, ochutený rascou alebo anízom. Táto kombinácia tvorí základ a telo nápoja. Aby bola chuť lahodnejšia a znesiteľnejšia, sú často pridávané rôzne bylinky. Najtypickejšie je sladké drievko.
Chcete sa stať na moment Islanďanom? Postup je nasledovný. Potrebujete: sklenenný pohár, spomínanú fľašu s čienou etiketou a chuť do jedla. Žiadny pravý národniar si totiž svoj obľúbený nápoj nevychutná bez toho, aby ho zajedol poriadnou dávkou kæstur hákarl. Po našom, fermentovaný žralok. Iné škandinávske štáty poznajú tento nápoj pod krycím menom Akvavit, ktorého názov je odvodený od latinského aqua vitae (živá voda). Verte mi, naozaj sa budete cítiť oveľa živšie. Odlišnosti sú len v príchutiach. Dánsky je známy tým, že má plnšie "telo" a výraznejšiu dochuť po kôpri, koriandri a rasci. Vo švédskom zase nájdete hlavne aníz a fenikel. A viete čo? Stačilo rečí. My v BUBO presne vieme, kam vás na túto degustáciu pozvať. Na zdravie, alebo radšej SKÁL!
Viac o zájazde na Island nájdete tu.
Viac o zimnej dovolenke na Islande sa dočítate v blogu Prečo navštíviť Island v zime
Tipy a zážitky - Island
- Najodľahlejšia michelinovská reštaurácia na svete
- Kde je Bæjarins Beztu Pylsur?
- Alkohol na Islande
- Gurmánske hody Islandu
- Ako chutí Island
- Jökulsárlón
- Runy - zabudnuté písmo vikingského futharku
- Islandské kone
- Prechádzka po ľadovci
- Vrtuľníkom medzi Faerskými ostrovmi
- Grónske ľadovce
- Spev veľryby
- Tradície Grónska
- Veľryby v Grónsku
- Čo vidieť v Grónsku?
- Najväčší ostrov na svete
- Ceny v Grónsku
- Ammassalik, Grónsko
- Vrtuľník v Grónsku
- Munchovo múzeum v Oslo otvorené