Islandská kuchyňa má dlhú históriu a my v BUBO ju obľubujeme. Aj keď treba povedať, že myslíme tým skôr modernú islandskú kuchyňu ako tú tradičnú. Dôležitou súčasťou kuchyne tohto severského ostrova je jahňacie, mliečne produkty a samozrejme ryby, vzhľadom na to že Island bol odjakživa obývaný iba v blízkosti pobrežia. Medzi populárne jedlá na Islande patria skyr (tradičný tvarohový jogurt), hangikjöt (údené jahňacie), kleinur (smažené šišky), laufabrauð (islandský chlieb pripomínajúci oplátky) a bollur (sladké veterníky). Þorramatur je tradičný bufet podávaný na zimných slávnostiach s názvom Þorrablót; zahŕňa výber tradične konzervovaného mäsa a rýb podávaných s rúgbrauð (hustý tmavý a sladký ražný chlieb) spolu s brennivínom (islandským akvavitom). Chute tohto tradičného vidieckeho jedla pochádzajú z jeho konzervačných metód, čo je nakladanie vo fermentovanej srvátke alebo soľanke, sušenie a údenie. Medzi najbizarnejšie jedlá Islandu môžeme zaradiť Hákarl, ktorý dá zabrať pri konzumácií aj niektorým Islanďanom. Jedná se o mäso grónskeho žraloka, ktorý je za normálnych okolností nejedlý, pretože obsahuje vysokú koncentráciu amoniaku, neurotoxínu a kyseliny močovej. No potom čo sa nechá fermentovať niekoľko týždňov v zemi a vysuší sa, je aspoň tak jedlý. Jeho chuť a hlavne aróma je tak výrazná a stále zapáchajúca po amoniaku, že pri jeho konzumácií ho musíte zapíjať, tradičnou islandskou pálenkou brennivín, ktorá sama o sebe chutí ako jej doslovný preklad “čierna smrť”. Moderní islandskí kuchári zvyčajne kladú dôraz skôr na kvalitu dostupných surovín než na prastaré tradície a metódy varenia. Početné reštaurácie na Islande sa špecializujú na morské plody a inovatívnu kuchyňu. Pýchou Islandu je jednoznačne kvalita jahňacieho mäsa, morských plodov a mliekárenských výrobkov ako je tradičný skyr. Ak sa ocitnete v Reyjkavíku, či už s BUBO alebo sami, nezabudnite navštíviť niektoré z našich odporúčaných reštaurácií v meste. Niekoľko tipov, kde sa najesť nájdete práve tu.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Polárne oblasti
- Tip na jedlo - Ushuaia
- Kde je Bæjarins Beztu Pylsur?
- Alkohol na Islande
- Gurmánske hody Islandu
- Islandská pálenka čierna smrť
- Heroic Age of Antarctic Exploration
- Islandské kone
- Prechádzka po ľadovci
- Jökulsárlón
- Luxusný hotel v Reykjavíku
- Dettifoss
- Reinebringen - krásne Lofoty, Nórsko
- Ľadovec Denali, Aljaška
- Seward na Kenaiskom polostrove na Aljaške
- Zvieratá na Aljaške a v Yukone
- Grónske ľadovce
- Spev veľryby
- Tradície Grónska
- Veľryby v Grónsku
- Čo vidieť v Grónsku?