Afurada - rybárska dedinka na prahu Porta

Afurada - rybárska dedinka na prahu Porta

Portugalsko je pre mnohých koncom sveta. Niet sa čomu diviť ak si predstavíme mapu a vidíme, že brehy Atlantického oceánu, ktoré pri ňom začínajú sa strácajú v nedohľadne. 

Pár kilometrov od známeho mesta Porto na severe krajiny sa ukrýva malá, rybárska dedinka s menom Afurada. Leží takmer na konci rieky Douro, ktorá sa vlní cez Porto popod jeho slávne mosty a kúsok odtiaľto sa začína Atlantický oceán.

Ak sa človek vyberie na prechádzku nábrežím rieky za hodinku sa ocitne v inom svete. Kým Porto je plné prepychovej architektúry, vínnych pivníc, turistov, tu akoby zastal čas a miestne ženy stále chodia v tradičných zásterách, muži rozmotávajú siete a pripravujú sa na ranný lov a na brehu a nikto sa nikam nenáhli.

Uličky Afurady by sa dali opísať ako pitoreskné, pretože z nich vytŕčajú kvety, príjemne farebné okenice a pred svojimi domami posedávajú ľudia. Bavia sa spolu, vyberú si na ulicu stôl, naobedujú sa a komu sa nechce variť, tak niektorí z malých podnikov to spraví za neho. Na rohu sa dvíha z grilu dym a na ňom sa grilujú malé sardinky, ktoré ráno priniesli rybári. Táto pohoda musí zlákať každého, kto sa tu ocitne.

Počas siesty sa domáci utiahnu do tieňa a buď si zdriemnu, alebo len oddychujú. Rybárske lode počas dňa dospávajú rannú šichtu a skupina mužov pomaly zatvára stánky, kde predávali svoje úlovky. Každé ráno sem prichádzajú ľudia z Porta, kvôli čerstvým rybám a dnešok nebol výnimkou.

Niektoré lode prechádzajú údržbou a jeden z hrdých majiteľov člnu na neho práve nanáša čerstvú farbu. Prechádzka mestečkom je akoby krokom do múzea, pretože portugalské domy sú známe tým, že ich fasády zdobia nádherné kachličky zvané azulejos. Každý dom má vlastné farby aj motívy a vytvára sa tak veľmi pekná mozaika. Afurada od pobrežia stúpa do kopca a jej farebné domy tak môžu neprestajne hľadieť na vodu, ktorá ich generácie živí.

Zaujímavým miestom je aj práčovňa neďaleko prístavu. Je verejná a ženy z Afurady sú známe tým, že sem každý deň prichádzajú so svojou bielizňou a spoločne ju perú. Stretávajú sa nielen kvôli nemu, ale takto môžu prebrať všetky udalosti posledného dňa. Bielizeň napokon rozvešajú na námestí alebo vo svojej uličke a celé okolie príjemne vonia.

Ak budete na dovolenke v Porte, neváhajte sa zatúlať až sem a objaviť pokojný svet malého mestečka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Španielsko, Portugalsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2240
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3152
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

3075
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 29 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: