Japonská stolová etiketa hovorí, že jesť sa má pri stole a s paličkami. Tie sa do Japonska dostali z Číny a v období Nara (710 - 794) bolo používanie paličiek v páre uznávaným spôsobom stolovania. Podobne ako v krajine vychádzajúceho slnka, aj na západe sa pri stolovaní vyžaduje sedieť a jesť príborom. Jedným z rozdielov však je, že u nás pečivo - základ našej stravy - jeme rukami.
Utrhneme si kus pečiva (čerstvého chleba či bagety) a vložíme si ho do úst alebo ho z rúk rovno hryzieme - ako pri sendvičoch či hamburgeroch. Na toto Japonci nie sú zvyknutí. Pre porovnanie, japonské jedlo a dokonca ani ryža, ako jeho základná potravina, sa nedajú jesť rukami (kým neprídete do Indie), a teda ani za chôdze.
Existujú výnimky ako napíklad ryžové guličky či isté druhy streetfoodu, ale jedenie počas chôdze je dodnes považované za nevhodné. Až natoľko, že mesto Kamakura dokonca v máji roku 2019 vydalo nariadenie, v ktorom žiada turistov, aby nejedli za chôdze. Ďalším z dôvôdov je aj predstava, že keď sa počas jedenia človek venuje iným aktivitám a pohybu, nedostatočne si jedlo váži. A v druhej svetovej vojne bolo pre mnohých skutočne vzácnosťou.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Ako sa pripraviť na tajfún v Japonsku?
- Tokyo - ako chutí miliónový tuniak?
- Tokyo - výlet na ostrov Odaiba
- Odaiba - umelý ostrov v Tokijskom zálive
- Dotácia za odchod z Tokia
- Fudži, Japonsko - výstup
- Japonci úspešne pristáli na Mesiaci
- Sezóna na Okinawe
- Dlhovekosť na Okinawe
- Kde leží Okinawa?
- Rodisko karate - Okinawa
- UNESCO pamiatky na Okinawe
- Vlajka Okinawy
- Národné jedlo Okinawy
- Najlepšie akvárium sveta