Dlhovekosť na Okinawe

Dlhovekosť na Okinawe Prečo sa ľudia na Okinawe dožívajú 100 rokov

Po viacerých kútoch sveta sú roztrúsené tzv. Modré zóny. Ide o oblasti, v ktorých sa vysoké percento ľudí dožíva 100 rokov. Najsilnejšou modrou zónou je tá na japonskom súostroví Okinawa.

Okinawa sa stala už priam synonymom dlhovekosti. Japonci sú najdlhšie žijúcou etnickou skupinou na Zemi a až päťkrát viac Okinawčanov sa dožíva 100 rokov než ľudia žijúci v „hlavnom Japonsku“. To, že sa na Okinawe ženy dožívajú vysoko nad hranicu 90 rokov, je prakticky normálna záležitosť. Čím to je?

Okinawčania vyznávajú tri zásady, ktoré podľa nich predlžujú život a zjavne to aj funguje:

  • Ikigai – dôvod, prečo ráno vstať alebo hlbší zmysel života. Ten treba podľa nich mať až do staroby. Život podľa nich treba žiť s vášňou a tak aj pracovať. Ikigai je akýsi priesečník toho, čo milujete, v čom ste dobrí, čo svet potrebuje a za čo dostanete peniaze a uživí vás to. Niečo, čo budete robiť s nadšením. Mať zmysel života a robiť niečo s nadšením môže pomôcť odbúrať stres a nechuť, ktoré by život jedine skrátili.
  • Moai – alebo jednoducho povedané priateľstvo. Celoživotné putá, ktoré si vytvoríte a následne ich aj upevňujete. Na Okinawe (a v celom Japonsku) sú bežné čajové rituály, kde sa stretnete s blízkymi a v dobrej atmosfére sa porozprávate, utužíte vzťahy a v konečnom dôsledku si takto predĺžite život.
  • Hara Hači Bu – to sa dá preložiť jednoducho ako „jedz do polosýta“. Vraj by sme si nikdy nemali zaplniť žalúdok na viac ako 80 %. Všetko ostatné je len prežieranie, ktoré nám nerobí dobre na zdravie a skracujeme si život. Preto Okinawčania často nedojedia porciu, ktorú majú na tanieri.

Najobľúbenejším jedlom Okinawčanov je zdravé goja čampuri, no často ich uvidíte jesť mastný bravčový bôčik či piť pivo alebo tamojšiu pálenku. Mnohí však robia silové cvičenia a istou formou „hladovania“ sa od detstva učia, že život je ťažký, treba nájsť jeho zmysel a vážiť si to, čo máte.

To, čo si všimnete na starších obyvateľoch Okinawy, sú najmä úsmevy. Z nich naozaj cítiť, že zmysel života majú a obklopujú sa najbližšími, ktorých milujú. K tomu sa napríklad starajú o záhradku a neustále tak ostávajú v pohybe a vedome či nevedome robia silové cvičenia.

Dlhovekosť na Okinawe sme z prvej ruky podrobnejšie rozobrali v blogu Okinawa – tipy a informácie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: