Hovorí sa, že dôvodom, prečo sa obyvatelia Okinawy dožívajú 100 a viac rokov vo vysokej miere, je aj zdravé a chutné jedlo. Ktoré je tým typickým jedlom Okinawy? Pokrm, ktorý sa nazýva Goya Chanpurū, alebo teda v našom prepise goja čampuri.
Chanpurū doslova znamená „mix všetkého“ a presne také je aj okinawské jedlo. Do najväčšej miery sa skladá z tofu a zeleniny – napríklad šalátu a mrkvy. Nechýba vajíčko a nejaké mäso, rybacie či bravčové, no najvýraznejšou ingredienciou je horký melón.
A ako chutí goja čampuri? „Bolo to dosť divné, až nechutné, ale keď je to zdravé, tak som to jedol. Musím povedať, že som jedol iba na 70 % lebo mi to nechutilo,“ priznal najscestovanejší Slovák Ľuboš Fellner vo svojom prehľadnom blogu Okinawa – informácie, tipy.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Ako sa pripraviť na tajfún v Japonsku?
- Tokyo - ako chutí miliónový tuniak?
- Tokyo - výlet na ostrov Odaiba
- Odaiba - umelý ostrov v Tokijskom zálive
- Dotácia za odchod z Tokia
- Fudži, Japonsko - výstup
- Japonci úspešne pristáli na Mesiaci
- Sezóna na Okinawe
- Dlhovekosť na Okinawe
- Kde leží Okinawa?
- Rodisko karate - Okinawa
- UNESCO pamiatky na Okinawe
- Vlajka Okinawy
- Najlepšie akvárium sveta
- Kde sa potápať na Okinawe?