Národné jedlo Okinawy

Národné jedlo Okinawy Goja čampuri

Hovorí sa, že dôvodom, prečo sa obyvatelia Okinawy dožívajú 100 a viac rokov vo vysokej miere, je aj zdravé a chutné jedlo. Ktoré je tým typickým jedlom Okinawy? Pokrm, ktorý sa nazýva Goya Chanpurū, alebo teda v našom prepise goja čampuri.

Chanpurū doslova znamená „mix všetkého“ a presne také je aj okinawské jedlo. Do najväčšej miery sa skladá z tofu a zeleniny – napríklad šalátu a mrkvy. Nechýba vajíčko a nejaké mäso, rybacie či bravčové, no najvýraznejšou ingredienciou je horký melón.

 A ako chutí goja čampuri? „Bolo to dosť divné, až nechutné, ale keď je to zdravé, tak som to jedol. Musím povedať, že som jedol iba na 70 % lebo mi to nechutilo,“ priznal najscestovanejší Slovák Ľuboš Fellner vo svojom prehľadnom blogu Okinawa – informácie, tipy.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7290
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

7145
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

7689
Hirošima – kde po bombe rástli oleandre
Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 26 min. čítania
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola
Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 40 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy
Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: