Aké sú účinky maté?

Aké sú účinky maté? Tajomstvá tradičného nápoja z Južnej Ameriky

Maté je nápoj, ktorý v Argentíne, ale aj v Uruguaji, Brazílii či Paraguaji, ale aj ďalších štátoch Južnej Ameriky, pije obrovské množstvo obyvateľstva. Hoci sa táto tradícia pripisuje Argentínčanom, niekedy mám pocit, že Uruguajčania ich chcú predbehnúť, pretože tu vidíte maté v ruke snáď naozaj každého. Či je to predavačka, či vodič autobusu, či robotník na stavbe, či človek venčiaci psa, každý má so sebou nádobku so svojím obľúbeným nápojom a, samozrejme, termosku.

O tom, ako sa tento nápoj správne pije, som písal nedávno v článku “Ako správne piť maté”, no počas jeho písania ma prepadla neodolateľná chuť si maté zaliať. A tak vám o jeho blahodárnych účinkoch píšem samostatný článok. Medzi tými, ktorí maté nikdy neochutnali, môže totiž panovať mylný názor, že ide o “drogu”, prípadne že jej účinky sú halucinogánne a podobné - dovolím si tvrdiť - nezmysly. Pritom pravdou je úplný opak. Málokto totiž vie, aké zdravé je pitie maté. Rastlina, ktorej sušené listy sa vodou zalievajú, sa volá Yerba Maté (Ilex paraguariensis).

Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, dokonca väčšie ako čaj (čítajte zaujímavosti o čaji). Okrem toho podporuje trávenie a metabolizmus, nepriamo teda pomáha aj pri chudnutí, resp. redukcii váhy. Obsahuje látky, ktoré podporujú zdravie vášho mozgu a zároveň reguluje hladinu cukru v krvi, je teda vhodné aj pre diabetikov.

Pri prvej konzumácii maté je možné, že budete vyslovene cítiť, ako sa vám rozpumpovala krv v žilách, môže vám ostať horúco, skrátka pokiaľ ste maté nikdy nepili, prvé dúška vás možno prekvapia. Možno je práve toto prameň rôznych klebiet a neprávd, resp. skreslených informácií, s ktorými sa sčasu na čas my sprievodcovia na zájazdoch v Južnej Amerike stretneme. Realita je však veľmi podobná ako pri čaji či káve, telo si rýchlo zvykne a neskôr už podobné účinky nepocítite a nápoj pijete preto, že vám chutí. Chuť maté nemusí sadnúť každému, hlavne pri prvých dúškoch, no za seba môžem povedať, že som si ho rýchlo obľúbil.

Okrem nápoja samotného ide aj o rituál, keď si nádobku pripravujete, podobne ako pri čajovom rituáli napríklad v Japonsku, ale poznáme aj kávičkárov, ktorí si kávu musia namlieť ručne pred zaliatím. Skrátka, ide o príjemne strávený čas už vo fáze prípravy a samotné pitie je potom už iba oslavou, lahodným zavŕšením tohto procesu. Či už vám maté sadne alebo nie, rozhodne ho ochutnajte a dajte mu šancu.

Príprava nemusí presne zodpovedať tradičným postupom, dnes už existujú nádoby, kde si maté pripravíte podobným spôsobom ako čaj. Ak si ho dosladíte napríklad medom, máte zdravý lahodný nápoj pripravený veľmi rýchlo. Ak sa s BUBO vyberiete do Argentíny, o maté si nielen všetko povieme, ale si tu môžeme kúpiť aj tradičnú výbavu - čo ja považujem za veľmi príjemný a užitočný suvenír - a, samozrejme, ho spoločne aj ochutnáme.  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7182 7980€
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: