Každý čaj, či už zelený, čierny, oolong, atď., sa lúhuje iným spôsobom. Pokiaľ prekročíte minutáž, ani jeho vzhľad, ani jeho chuť nebudú také, ako očakávate. Pri dlhšom lúhovaní je čaj, prirodzene, horkejší. Preto si dajte pozor a lúhujte:
- Čierny čaj: 3-5 minút (výsledkom má byť tmavá šálka a najdlhšie sa lúhuje preto, aby ste z neho dostali čo najviac kofeínu, resp. teínu)
- Zelený čaj: 1-3 minúty (ide o čaj, ktorý najľahšie zhorkne, preto určite neprekračujte dobu troch minút)
- Biely čaj: 2-5 minút (tieto čaje prakticky nepodliehajú oxidácii a majú mať jemnú chuť)
- Oolong: 2-3 minúty (ide o čaje, ktoré sú čiastočne oxidované a „ležia“ niekde medzi zeleným a čiernym čajom)
- Rooibos: 5+ minút (sú plné antioxidantov a neobsahujú kofeín, a tak im dlhšie lúhovanie nezaškodí)
- Bylinkový čaj: Líši sa podľa byliniek, zvyčajne 5-7 minút (tieto však nezhorknú, ak lúhovanie predĺžite)
Špecifické lúhovanie má čaj gyokuro, ktorý patrí medzi najlepšie čaje sveta.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO