Ako sa dostali strelné zbrane do Japonska?

Ako sa dostali strelné zbrane do Japonska? Udalosť, ktorá zmenila históriu Japonska

Keď v roku 1453 portugalská loď plaviaca sa z Macaa, pravdepodobne do Číny, v búrke stratila kurz a stroskotala na ostrove Tanegašima, na jej palube sa nachádzalo niečo, čo navždy zmenilo chod japonských dejín. Bola ňou strelná zbraň menom arkebuza. Pre väčšinu daimjóv - vtedajších vládcov provincií -  nepredstavovala spočiatku žiaden symbol pokroku, pretože sa pomaly nabíjala, bola hlučná, zapáchala a nemusela v daždi fungovať.

Jeden z najvýraznejších vtedajších panovníkov, Oda Nobunaga, však vytušil jej potenciál a vo svojej armáde ňou vyzbrojil početnú skupinu mužov. Vedel, že v mocenskom boji, ktorý v tom čase v krajine prebiehal, musí využiť akúkoľvek výhodu, ktorá sa núka. A práve arkebuza presunula jazýček váh na jeho stranu.

Nobunaga sa v blížiacom sa strete so svojím bratrancom Nobukatom rozhodol zaujať útočnú pozíciu a svoje jednotky rozmiestnil poblíž miesta, kde táborila Nobukatova armáda. Predpokladá sa, že v približne trojtisícovej armáde mal cca 400-500 arkebuz. V tejto vojne išlo obom bratrancom o život a česť, zvyšok porazenej armády sa podľa tradície pridá na stranu víťaza.

Nobunaga trpezlivo vlákal Nobukatovu armádu do útoku, arkebuzy mali účinný dostrel cca 100 m. Vyčkávali. 

Keď bola Nobukatova armáda dostatočne blízko, ozvali sa salvy z pušiek Nubunagovych vojakov a nepriateľ v prvých líniách padal k zemi. Brnenia samurajov ešte v tej dobe neboli na guľky stavané a tí umierali prakticky bez boja. Dlhé nabíjanie ale spôsobilo, že nakoniec k boju z blízka predsalen prišlo. Nobukatovi unavení samuraji nečakali odhodlanie, nasadenie a brutalitu trénovanej Nobunagovej armády, ktorá za stálej podpory strelcov nakoniec bitku vyhráva. 

Počas tejto bitky získal Nobunaga nielen rešpekt, ale aj veľa skúseností a taktických znalostí. Pochopil slabiny tradičných samurajov, ale hlavne dôležitosť moderných technológií. Bol to prelomový moment, od ktorého sa strelné zbrane stali súčasťou armád a navždy zmenili smerovanie dejín Japonska.

O ďalších zaujímavostiach z histórie tejto fascinujúcej krajiny si rozpovieme na našom zájazde Zláta cesta Japonskom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: