Ako som stretol thajskú princeznú Bha

Ako som stretol thajskú princeznú Bha

Thajská princezná Bajrakitiyabha Mahidol
 
Princezná Bajrakitiyabha Mahidol s americkým vzdelaním, známa pod prezývkou princezná Bha, je všeobecne považovaná za nástupcu na thajský trón, za tú najschodnejšiu verziu. „Ostatné dve sú iba horšie,“ hovoria mi potajme moji thajskí kamaráti. Poznáme sa 30 rokov, robíme spolu biznis, mám od nich viacero posvätených Budhov, pravidelne si telefonujeme... No otvorení v tomto prípade byť nemôžu. Thajsko má, podobne ako iné krajiny, kde existujú králi, tvrdé zákony a za „ohováranie“ kráľa, jeho rodiny, dokonca jeho psov, môžete byť odsúdení na mnoho rokov.
 
Najstaršiu dcéru aktuálneho kráľa Maha Vajiralongkorna som stretol pred niekoľkými rokmi. Organizovali sme thajský večer na jednej z bratislavských lodí, ktorú sme si celú prenajali a princezná prišla našu akciu otvoriť a strávila tu celý večer. Vo svojom živote som stretol viacero kráľov, sultánov....a ešte viac náčelníkov. No, ako si tak narýchlo spomínam, iba jednu princeznú. Túto. Ostatné poznám iba z magazínov... Nemal som z nej najlepší dojem, pripadala mi odutá, unudená, akoby si zabudla potiahnuť kokaín, a tak táto hodinka nestála pre ňu zaveľa. Taký rozmaznaný jedináčik.

A áno, ide o jediné dieťa kráľa z jeho prvého manželstva. Kráľa, ktorý má za sebou 4 manželstvá, množstvo škandálov, známe je jeho tetovanie... Počas covidu v roku 2020 si v Garmisch-Partenkirchen prenajal celý hotel iba pre seba a služobníctvo. Po celom Thajsku sa dialo vtedy mnoho protestov a protestovalo sa aj pred ambasádov Nemecka. Mnohí by radi videli princeznú Bha na jeho mieste. Vychodila prestížnu boarding school v Británii (Heathfield school) a Cornell univerzity v USA. Pre ľud je omnoho prijateľnejšia než tento kráľ.

Do Thajska som chodil často. Opakovane som stretával zlatý Rolls Royce starého kráľa Bhumibol Adulyadej. Bol to najdlhšie vládnuci monarcha (zomrel, keď mal 88) – prekonala ho až britská kráľovná Alžbeta – a najbohatší monarcha - opäť ho teraz prekonali saudskoarabskí monarchovia. Thajčania starého kráľa milovali. Podobne ako Jordánska kráľovská rodina či Marocká kráľovská rodina, bol ohromnou silou pre thajský národ. V turbulentnej dobe, ktorou si Thajsko prechádzalo, bol skobou istoty a stability, múdrosti a dobra. 
 
Píšem preto, lebo princezná Bha je v nemocnici. Má iba 44 rokov, ale v nemocnici je už týždeň a stav je vážny. Aj keď jej otec nikdy nevyhlásil, že Bha je jeho nástupkyňou, dôveruje jej, veď Bha je veliteľkou jeho osobnej stráže.
 
Prajem si, aby sa uzdravila. Prajem Thajsku, krajine úsmevov, všetko dobré.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2652 3789€
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2134 3048€
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: