To, že thajská kuchyňa patrí medzi najdokonalejšie gastronomické zážitky sveta, už pripomínať nemusíme. Je tak zaujímavá a pestrá, že zatieni aj okolité chutné krajiny ako Vietnam, Malajzia či Indonézia, a takmer každý, kto sa v Thajsku ocitne, po chvíli zistí, že toto je krajine, v ktorej sa nebude chudnúť. Nie že by lokálne jedlo bolo mastné a ťažké ako tradičná slovenská kuchyňa, ale preto, že je tu toho toľko, že budete chcieť ochutnávať od rána do večera. Perfektné thajské zelené alebo červené kari, Pad Thai, polievky Tom Yum alebo Tom Ka Kai sú už legendárnou klasikou; ale poznáte jedlo zvané Pad Kra Pao? Ak nie, je to chyba! Práve toto jedlo sa v Thajsku stáva čoraz obľúbenejšie, a hoci by ste ho tu našli už aj pred rokmi, teraz dostáva krídla a doslova letí, aby sa vyšvihla na špičku thajskej gastronómie. Pad Kra Pao sa čoraz častejšie objavuje v menu podnikov a dokonca vznikajú aj špecializované reštaurácie, kde sa venujú a zdokonaľujú len toto jedno jediné jedlo. Pad Kra Pao je krásne vo svojej jednoduchosti. Ak si ho objednáte, dostanete kopec ryže, volské oko a dušou jedla je zmes kúskov mäsa (často mletého), ktoré sa prepletá s jemnou chuťou cesnaku, thajskej bazalky a nechýba v ňom ani čili. Veľa čili! Ak chcete ochutnať Pad Kra Pao, tak, ako si ho zamilovali Thajci, vypýtajte si ho „thai spicy“. Tieto dve nevinné slovíčka získajú prvým sústom význam, ktorý má od nevinnosti ďaleko. Poriadne pálivá porcia Pad Kra Pao vám ukáže, čo všetko thajské jedlo dokáže. Ústami sa rozlieva teplo, ktoré prejde do horúčavy, a to už presne viete, že čoskoro vám budú tiecť slzy. Tie sa napokon premiešajú s Pad Kra Pao a vám to príde smiešne, no smiať sa neviete. Teda ešte nie v tom momente. Smiech a chuť príde až neskôr. Čili vás poriadne vytrápi, ale bez čili by thajská kuchyňa nebola tým pravým orechovým. Skúste, ako chutí Pad Kra Pao v peknej reštaurácii, ochutnajte ho v pouličnom stánku na trhovisku Wang Lang, alebo si sadnite do podniku Phed Mark, ktorý len nedávno otvoril snáď najznámejší food bloger sveta Mark Wiens. Roky žije v thajskom Bangkoku, miluje toto mesto, miluje jeho jedlo a cestujúc po svete ukazuje krajiny cez ich chute. Jeho Pad Kra Pao je novinkou na gastronomickom nebi a je to niečo, na čo dlho nezabudnete. Skúste prísť do Bangkoku a okrem tradičných, známych jedál sa dajte nahovoriť aspoň na jednu porciu. Môžete si byť istí, že nikdy pri tej jednej porcii nezostanete. Vidím to na sebe. Čím viac času v Thajsku trávim, tým viac ochutnávam Pad Kra Pao na mnohých možných aj nemožných miestach. Pad Kra Pao zažili svojich „päť minút“ slávy aj v 2018, kedy svet sledoval záchranné akcie v thajskej jaskyni Tham Luang, v ktorej zostalo zaseknutých tucet thajských chlapcov. Po 2 týždňoch, kedy sa ich podarilo zachrániť, si mnohí z nich ako svoje vôbec prvé jedlo vybrali Pad Kra Pao. Treba vám ešte viac dôkazov na to, aby ste ho ochutnali?
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Thajsko
- Kang Som - thajský drink
- Pad thai v Ao Nangu
- Škola varenia, Thajsko
- Rolovaná zmrzlina na Phi Phi
- Khao Soi - gurmánska špecialita Chiang Mai
- Z Thajska do Malajzie
- Phra Pathom Chedi
- Ao Nang - nočný zážitok
- Thajský hodváb v Bangkoku
- Mangrovy v Aonangu
- Ayutthaya - stretnutie s lesnými mníchmi
- Netradičná masáž v Bangkoku
- Bangkokský chrám Wat Saket
- Čínska štvrť v Bangkoku
- Čo symbolizujú budhistické stúpy?
- S deťmi do Thajska
- Ko Chang - oddych v Thajsku
- Referencia - Chiang Mai - skúsenosti
- Kareni - trek v severnom Thajsku
- Thajská masáž vo Wat Pho