Alfama - najkrajšia štvrť Lisabonu

Alfama - najkrajšia štvrť Lisabonu Poklad Lisabonu

Alfama je najcharakteristickejšou štvrťou Lisabonu a vďaka svojim stredovekým uličkám a výnimočným výhľadom je pre turistov a fotografov jednóu z najkrajších štvrí Lisabonu. Keďže základ tejto časti hlavného mesta tvorí husté skalné podložie, Alfama prežila aj zemetrasenie v Lisabone v roku 1755, a teda prechádzka touto staromódnou obytnou štvrťou je takpovediac krokom späť v čase. Je to dedina v meste, ktorú tvoria úzke uličky, malé námestia, kostoly a biele domčeky s kachličkovými panelmi a balkónmi z tepaného železa zdobenými kvetináčmi, sušiacim sa prádlom a vtáčikmi v klietkach.

Osídlili ju pôvodne Rimania a Vizigóti (v 15. storočí to bola aj dôležitá židovská štvrť), no boli to práve Maurovia, ktorí dali štvrti jej atmosféru a názov (alhama znamená pramene alebo kúpeľ, odkaz na fontány a horúce pramene nachádzajúce sa v oblasti). Boli tiež zodpovední za architektúru sieti ulíc, ktorú vytvorili ako obranný systém a zároveň umožnili, aby ich domovy zostali v lete aj bez klimatizácie chladné.


Väčšina starších obyvateľov tu žije po celý život a zachováva si silný zmysel pre komunitu, aj keď čoraz väčší počet majetnejších ľudí investuje do nehnuteľností, ktoré sa tu nachádzajú a sťahuje sa práve do tejto štvrti. Ďalšie zrekonštruované budovy priamo pod hradom boli prerobené na niektoré z mestských budov. Väčšina atmosférických a jedinečných hotelov sa nachádza práve na tomto kopci a mnohé z tradičných budov slúžia pre návšetvníkov Lisabonu, keďže sa v nich nachádzajú očarujúce apartmány.


Alfama ovplyvnila básnikov a prozaikov a hoci je ďalšia štvrť Bairro Alto tradičnou štvrťou, ak si chcete vypočuť známe portugalské fado, je to práve Alfama, ktorá bola vždy inšpiráciou pre tieto piesne a nachádza sa tu mnoho klubov a reštaurácií, kde si môžete túto tradičnú portugalskú hudbu vychutnať. Štvrť má svoje kvality, ktoré treba zažiť na vlastnej koži na zájazde v Portugalsku. Aby ste ju skutočne ocenili, tak najlepším spôsobom, ako ju spoznať, je trochu sa stratiť (niečomu sa takmer nedá vyhnúť) a túlať sa obdivovať pohľadnicové výhľady, navštíviť kostoly a prechádzky na hrad, kde si môžete vychutnať najúchvatnejšiu panorámu mesta a najväčšie západy slnka.


V kontraste s týmito nadčasovými obrázkami je paradoxné sledovať z jednej z nakrajších vyhliadok Lisabonu z Miradouro das Portas do Sol moderný vývoj na nábreží Teja oproti železničnej stanici Santa Apolonia. Nachádzajú sa tu štýlové dizajnové obchody, reštaurácie a jeden z najlepších európskych klubov „Lux“. Súčasťou štvrti Alfama sú zase historické skvosty ako Lisabonská katedrála, múzeum kahličiek azulejos (jediné svojho druhu) alebo múzeum fado.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1999 2665€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2346 3128€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: