Amber, Amer pevnosť, Jaipur

Amber, Amer pevnosť, Jaipur Indická pevnosť maharadžov

Pevnosť maharadžu ako z rozprávky?  Poďme sa spoločne pozrieť do tej najexotickejšej Indie. Sen z orientálnej rozprávky sa v pevnosti Amer (kedysi sa nazývala Amber) stane skutočnosťou. Pevnosť 11 kilometrov od indického ružového mesta Jaipuru postavil Rádža Man Singh v roku 1592.
Ja som tu bol po prvý raz v roku 1996 a potom som sa vracal a vracal. Pamätám si, že po prvý raz som bol v pevnosti sám, neboli tu žiadni turisti, išlo o absolútnu špecialitu.
Dnes do nedobytnej pevnosti turisti väčšinou stúpajú na slonoch. Čakajú dlhočízne rady, aby sa na slona dostali. Ja chodievam peši aj keď si myslím, že miestni mahúti sa o svojich miláčikov v Haathi gaon (slonej dedinke) náležite starajú. Organizácia PETA skúma, či nejde o poškodzovanie zvierat. Otázkou je, čo by inak so slonmi bolo? Asi by ich museli utratiť.
Keď idete na slonovi, musíte sa vopred objednať -naši sprievodcovia to robia -inak sa na slona ani nedostanete. Na slonovi ste ako vo väzení a popri vás idú či bežia obchodníci:  „orientálna tradičná kresba pane, iba za 140 USD. OK, tak 14 dolárov, tak dobre 14 rupií,“ končí zjednávanie, keď sa po 22 minútach dostanete hore na nádvorie nedobytného hradu.
Lacnejšie suveníry kúpite asi dvesto metrov od miesta, kde sa na slony dole nasadá. Pokračujte ďalej do dedinky, za bránu, a tam máte obchodíky so zlomkovými cenami.
Keď to teraz tak rátam, tak do pevnosti radžastánskeho kráľa som vstúpil dvadsať krát, veď táto je súčasťou nášho zájazdu India - Zlatý trojuholník, veľký okruh Indiou, a prakticky vždy keď vyrazíme z Delhi na juh. Púštny Radžastán je indický štát, kde sa pôvodné zvyky zachovali, muži tu nosia červené turbany, ženy krúžky v nose, všade vidíte ťavy a paláce.
Môj priateľ Surya vlastní taktiež palác, je z druhej najvyššej kasty vojakov a správa sa ako aristokrat, v našom ponímaní je šľachtic. Píšem o ňom a jeho zaujímavom pohľade na svet v blogoch o zaujímavostiach Indie.
Žltá pevnosť Amer je úžasne situovaná na vrchu hory, s ohromnými obrannými múrmi dlhými vyše 35 km. No keď si dáte tú námahu a vojdete donútra, objavíte luxus zámku. Vstupujeme cez Suraj Pol (slnečná brána), ktorá kedysi slúžila ako vstup pre kráľa, maharádžu. Prehliadka začína v Diwan-i-Am, čo je sála pre verejnosť, a odtiaľ sa dostaneme cez maľovanú bránu Ganeš Pol do súkromných vnútorných priestorov paláca. Hlavnou atrakciou paláca Amer je Šííš Mahal alebo zrkadlový palác vytvorený tak, aby Maharani (kráľovná) mohla v noci vidieť hviezdy. Nevynechajte pavilón Baradari.
 
Čo je úžasné, je pohľad z pevnosti na druhú stranu. Množstvo hinduistických chrámov, starobylé mestečko ako z Mauglího. Mnohé veci sú v Indii na dosah, len musíte skutočne niekedy iba dvesto metrov odbočiť z trasy. V dedinke je osemnsáť chrámov, tri džainistické chrámy a tri mešity. Dole z pevnosti odporúčam ísť na indických džípoch. Tu v Radžastíne je ohromne teplo a uvidíte, že kvalitná prehliadka vás vyšťaví. Jazda 4x4 je ďalším uloveným zážitkom.
V roku 2013 sa pevnosť Amer dostala na zoznam UNESCO.
 
Pevnosť Amer patrí medzi najkrajšie hrady sveta

Foto. Amer môžete navštíviť aj s deťmi


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Ázia  

Bhután, India


náročnosť

14 dní

Trvanie

6390
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: