Červená pevnosť, Agra

Červená pevnosť, Agra Výhľad na Taj Mahal

V meste Agra je samozrejme jedničkou slávny Taj Mahal. Každopádne nevynechajte ani pevnosť, nedobytný hrad, o ktorom Vám teraz prezradím zopár pikošiek.
 
Vedeli ste, že práve v Červenej pevnosti stál najdrahší kus nábytku, aký bol kedy vyrobený? Slávny Paví trón! Na tomto tróne bolo toľko vzácnych drahokamov, že by ste zaň mohli kúpiť jedlo pre úplne celý svet na dva a pol dňa. Páví trón bol inšpirovaný legendárnym trónom Šalamúna, hebrejského kráľa, a bol do neho vsadený aj najznámejší diamant sveta Koh I Noor.
 
Červená pevnosť sa vypína nad brehom posvätnej rieky Jamuna. Nechal ju postaviť najsilnejší Moghulský cisár Akbar v druhej polovici šestnásteho storočia. Mohutné hradby boli vytvorené z červeného pieskovca, podobne ako všetky akbarove stavby (viď Fatehpur Sikri).
Červená pevnosť je obklopená ohromnou vodnou priekopou, v ktorej plávali krokodíly, a okolo priekopy behali tigre. Pevnosť bola nedobytná.
Červenú pevnosť v Agre mám radšej než tú v Delhi, ktorá bola postavená následne podľa vzoru tejto prvej. Červená pevnosť v bývalom hlavnom meste Agra pôsobí na mňa omnoho autentickejšie a ja tu za tie roky poznám každý kút. Je tu aj miesto, kde bol Mughalský vládca celej Indie Shah Jahan v posledných rokoch svojho života uväznený a kde s túžobným pohľadom pozeral na Taj Mahal, hrobku svojej milovanej ženy. Shah Jahan, ktorý postavil Taj Mahal, značne prispel aj k stavbe a vnútorným mramorovým palácom vo vnútri Červenej pevnosti.
 
Do pevnosti vstupujeme vysokánskou uvítacou bránou Amar Singh -na fotografii. Ideme okolo stajní a cestou (ak máte dobrého sprievodcu) budete vnímať rôzne obranné mechanizmy. Celá pevnosť je jedno veľké bludisko: množstvo palácov, tajných chodieb... a je dobré mať plán, ako ísť, aby ste to v tom teple zvládli. Najprv odporúčam zabočiť vpravo k Jahangirovmu palácu so zmeskou islamskej a hinduistickej architektúry. Dlho sme obklopení červenou farbou, až sa zrazu vynorí palác celý z bieleho mramoru. Toto bol obľúbený materiál Shaha Jahana a celý jeho palác, kde kedysi žil so svojou milovanou Mumtaz, je tak snehobiely. Stropy pokryté zlatom, od ktorého sa odrážalo svetlo sviečok, na zemi perzské koberce a nadýchané vankúše, pred dverami paláca rozkvitnutá záhrada plná ruží so sviežou fontánou s jasmánovými kvetmi... Takto si tu žil zamilovaný pár, až kým Mumtaz nezomrela pri pôrode svojho štrnásteho dieťaťa a všetko sa zmenilo. Shah Jahan sa zrútil, deti sa začali hádať, až kým jedno z nich nezabilo tie ostatné a svojho otca jeho potomok uväznil v tejto pevnosti.  Miesto, kde bol Shah Jahan väznený, je hneď kúsok od jeho paláca. Miestnosť je  zdobená vkusnou intarziou, fontánkou z mramoru a výhľadom na Tádž Mahal, neuveriteľnú stavbu, ktorá dodnes každému vyrazí dych.
 
Viac fotografií nájdete v mojom blogu Najkrajšie svetové hrady

 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Ázia  

Bhután, India


náročnosť

14 dní

Trvanie

6390
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: