Bai Lan - Boj Proti Vyhoreniu

Bai Lan - Boj Proti Vyhoreniu

Ak ste sa nikdy nestretli s výrazom „Bai Lan“ či „Let it Rot“, nečudovala by som sa. Vďaka silnej cenzúre tohoto hnutia v Čínskej ľudovej republike sa nemáte o tom ako dopočuť. Téma vyhorenie je jednou z najväčších na svete pre generácie X, Z a Milleniálov, aj keď je menej pochopená staršími generáciami je to reálny problém či u nás na Slovensku, tak aj v Číne. Je to vyslovene niečo nové a revolučné pre mládež v Číne, motiváciou pre prístup „Nechaj to zhniť“ začal s populárne rozšíreným, ale nelegálnym systémom 996, o ktorom si viete prečítať tu. 

Mládež v Číne, ako aj celej Ázii trpí prepracovanosťou, slovné hračky a terminológia ako „Kareshi“ či smrť z prepracovanosti sú natoľko populárne, že viete nájsť státisíce blogov a stránok na túto tému. Mladí ale počas pandémie začali postupne tento vyžadovaný pracovný štýl bojkotovať.

Predchodca „Nechaj to zhniť“ bolo hnutie „Tang Pang – Lying Flat“, ktorý sa začal šíriť na sociálnej sieti Baidu v roku 2021. Celý princíp hnutia bolo využiť každú voľnú chvíľku na relax. Prestávka na kávu, ktorá by mala trvať len necelých 5 minút, sa predĺžila aj na hodinovú záležitosť, pauza na cigaretu, ktorá bežne zabrala len 7 minút aj s cestou predĺžili na 30 či 40 minút aj s oddychom, prechádzkou. Mladí začali za viac robiť menej. Čínske korporácie totižto málokedy, ak vôbec, nepreplácajú nadčas a vnímajú ich ako povinné či „dobrovoľne nedobrovoľné“. 

Samozrejme ako to často býva, staršie generácie sú celé bez seba a nevedia pochopiť „lenivosť“ a nedostačujúcu motiváciu pre mladých ľudí. Mladí sa ale vyjadrujú jednako: „Nemáme možnosti, aké ste mali vy v 90. rokoch 20. storočia. Ekonomika vám rástla ako z vody 2010 z 10,6 %, dnes sa trápime so stabilizovanou ekonomikou cca 2,3 %. Deng-Xiao Ping vám otvoril dvere a daroval vám neobmedzené možnosti, my tie možnosti nemáme". Takéto a mnohé podobné komentáre sa objavujú na sociálnych sieťach. Bezpodmienečne sú všetky po čase zablokované či odstránené, keďže ich štát označí za „nebezpečné a kompromitujúce“. Nieto sa ale čudovať čínskej vláde, mladšie generácie sa nerozmnožujú a vyzerá to naozaj biedne pre sociálny systém ako aj pre samotnú vládu a globálny trh. 

Mladšie generácie sú demotivované pracovať naplno, vedia, že aj keď pracujú od rána do rána a driapu sa po korporátnych rebríčkoch, nemajú za svoju snahu žiadne výhody. Mladí ako aj u nás nemajú šancu zakúpiť si nehnuteľnosti, keďže len od roku 2003 - 2014 sa zvýšila cena nehnuteľností o 70 %, kdežto výplaty sa čínskej pracovnej vrstve zdvihla len o necelých 11 %. Okrem nedostačujúcej výplatnej páske ich trápia aj „Tri Hory“ či „Three Mountains“, ktorými sú zdravotníctvo, školstvo a starnúca populácia. Otázky typu: „Načo budem pracovať, aj tak od štátu nedostanem nič, lebo nebude mať kto za mňa pracovať," začínajú valcovať motivácie pre mládež a hnutia ako Bai Lan sú čoraz populárnejšie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Čína


náročnosť

14 dní

Trvanie

4336 5420€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

4054
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

24500
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: