Banff Gondola (Alberta)

Banff Gondola (Alberta)

Banff Gondola je populárna lanovka, ktorá nás pravidelne na cestách Kanadou dopraví na jeden z vrcholov Sulphur Mountain v Národnom parku Banff. Je to perfektný ulovený zážitok a zároveň jedna z hlavných atrakcií mesta Banff. Z vrcholu si vychutnáme panoramatické 360° výhľady na šesť horských pásiem, rieku Bow a mesto Banff.

Lanovka prekonáva vzdialenosť 1 560 metrov a výškový rozdiel 698 metrov. Kabíny prepravujú štyri osoby, a to zároveň zabezpečuje pohodlnú súkromnú osemminútovú jazdu. Často uvidíte pred nastupovaním aj pracovníkov, ktorí poctivo umývajú okná, na každej lanovke, aby mali všetci krásne výhľady. 

Banff Gondola, jej presným názvom, bola otvorená v roku 1959. Jej výstavba trvala približne dva roky a náklady sa odhadujú na 1,5 milióna kanadských dolárov. V roku 2016 prešla lanovka rozsiahlymi modernizáciami, ktoré zahŕňali renováciu spodnej a vrchnej stanice, ako aj vylepšenie kabín, čím sa zvýšil komfort pre nás všetkých.

Celkové náklady na modernizáciu v roku 2016 sa odhadovali na 26 miliónov kanadských dolárov. Tieto investície zahŕňali nielen vylepšenia lanovky, ale aj výstavbu novej reštaurácie a interaktívneho výstavného centra na vrchole - ktoré vás určite zaujme. V závislosti od vašej energie sa však musíte rozhodnúť, koľko času hore strávite. Aj napriek tisíckam turistov prichádzajúcich do mesta Banff majú Kanaďania vymyslený perfektný systém rezervácií.

Rezervácie treba robiť dopredu na konkrétny čas, aby sa zamedzilo dlhým radám na čakanie, preplnenému parkovisku a aby bol zážitok dlhší ako samotné čakanie a kupovanie lístkov. Po modernizácii sa zvýšila návštevnosť, pričom Banff Gondola ročne privíta viac ako milión návštevníkov, čo je porovnateľný údaj napríklad s rotačnou lanovkou v Kapskom Meste na Stolovú horu v Kapskom Meste. (Juhoafrická republika)

Na vrchole sa nachádza aj historická kozmická stanica Sulphur Mountain, o ktorej viac píšeme v tipoch na cesty. Hore tiež nachádzame vybudovaný chodník s informačnými panelmi, ktorý vedie k Sanson’s Peak (2 256 m), pomenovanom po Normanovi Sansonovi, ktorý tu pracoval ako meteorológ, ale zároveň aj ako muzijný kátor NP Banff.

Táto zastávka je ikonickou stopkou, ktorú by ste nemali vynechať. Opýtajte sa na ňu dopredu vášho sprievodcu na zájazde západnou Kanadou, určite sa pokúsi nájsť spôsob a cestu, ako sa tam dostať, v najlepšom možnom počasí a čase.

Mohli by vás zaujímať aj naše blogy z Kanady.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
K

Amerika  

Kanada

09.08. → 21.08. +4 termíny

náročnosť

13 dní

Trvanie

5335
TOP 10: najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
TOP 10 zážitkov zo Severnej Ameriky Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10 zážitkov zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: