Kozmický výskum na Sulphur Mountain (Banff)

Kozmický výskum na Sulphur Mountain (Banff)

Sulphur Mountain, je hora známa svojimi nádhernými výhľadmi a termálnymi prameňmi Banff Hot Springs - ktoré obsahujú síru a z toho plynie aj pomenovanie. Tiež sa stala centrom kozmického výskumu. Spoločne na jednu z jej častí chodíme s lovcami zážitkov počas nášho pobytu v mestečku Banff. Doslova síce nechodíme, ale vyvezieme sa tam 60-ročnou lanovkou „Banff Gondola". Dnes už je moderná, jej starší model nájdete vo Visitor centre po vstupe dovnútra.


Zaujímavosťou však je udalosť z roku 1956, kedy bola na vrchole hory vybudovaná Kozmická Stanica "Sulphur Mountain Ray Station", ktorá sa špecializovala na štúdium a výskum kozmického žiarenia.

Hora s výškou 2 451 metrov poskytuje ideálne podmienky na detekciu kozmického žiarenia s minimálnym rušením atmosférickými podmienkami. Asi verili v to, že sa spoja s mimozemšťanmi, či? Totižto oblasť Banffu je známa svojím čistým vzduchom a nízkym svetelným znečistením, čo je kľúčové pre presné merania. Týmto je však známa aj oblasť Národného parku Jasper, ktorý tiež na našich zájazdoch Kanadou navštevujeme. Dnes sa tu už často stretnete počas letných dní s dymom, ktorý sa pravidelne šíri z prirodzených lesných požiarov. Mnohí však tvrdia, že tieto požiare zapaľujú pôvodní domáci obyvatelia, pretože akonáhle niekde na ich území horí, dostávajú dotácie a zaplatené za svoje zadosťučinenie pri ich hasení. Pre istotu nechajme toto tvrdenie v hypotetickej rovine.


Naspäť k stanici. Bola otvorená v roku 1956 a bola súčasťou medzinárodného „geofyzikálneho roku" 1957-1958, ktorý bol zameraný na rozsiahly vedecký výskum Zeme a vesmíru. Výskum na Sulphur Mountain prispel k významným objavom v oblasti kozmického žiarenia, vrátane merania intenzity a variácií kozmických lúčov v závislosti na slnečnej aktivite.

Vybudovanie a prevádzka stanice boli financované kanadskou vládou a vedeckými inštitúciami. Presné náklady sú ťažko dostupné, avšak investícia bola považovaná za strategickú pre vedecký pokrok a medzinárodnú spoluprácu. Stanica bola podporovaná grantmi a financovaním z vedeckých fondov, ktoré umožnili pravidelné monitorovanie a výskum.

Stanica bola v 70. rokoch 20. storočia zatvorená, ale infraštruktúra zostáva súčasťou historického dedičstva. Množstvo častí z vybavenia bolo presunutých na iné výskumné miesta.

Dnes sa diskutuje aj o možnosti obnovy stanice pre moderné vedecké účely, ako sú klimatické štúdie a monitorovanie vesmírneho počasia. Tiež bola jednou z prvých svojho druhu v Kanade a hrala kľúčovú úlohu v medzinárodnom vedeckom spoločenstve počas geofyzikálneho roku.

Po zisteniach a štúdiu histórie Kanady môžeme povedať, že výskum na Sulphur Mountain v Banffe je zaujímavou kapitolou kanadskej vedeckej histórie. Stanica prispela k pochopeniu kozmického žiarenia a jej odkaz pokračuje ako inšpirácia pre budúce generácie vedcov a turistov. Dozvedieť viac sa môžete hneď po tom ako sa vyveziete hore lanovkou. Mimochodom cena lanovky sa mení v závislosti od dňa, vyťaženosti a sezónnosti. Ťažko teda sľúbiť presnú sumu, ale pohybuje sa medzi 60 CAD až 90 CAD/osoba/obojsmerne. Vidíme sa v Kanade.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
K

Amerika  

Kanada

09.08. → 21.08. +4 termíny

náročnosť

13 dní

Trvanie

5335
TOP 10: najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
TOP 10 zážitkov zo Severnej Ameriky Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10 zážitkov zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: