Baracoa - kakaové kráľovstvo

Baracoa - kakaové kráľovstvo

Mesto Baracoa, nachádzajúce sa na východnom pobreží ostrova, je známe ako centrum kubánskej čokolády a pestuje sa v ňom takmer všetko kakao. Cestovatelia na Kubu majú tendenciu premýšľať o tomto karibskom ostrove ako o mieste, kde budú celý deň piť kubánsky rum a fajčiť cigary na jednej z pláží Varadero, objavovať koloniálne uličky Trinidadu alebo krásnu Havanu. Málokto sa však dostane až do mesta Baracoa, ktoré má medzi svojimi mnohými pokladmi aj lahodné kakao.

Keď sa povie Kuba, mnohí si vybavia tradičné produkty, ako sú cukor, tabak, rum, káva... Ale kakao? A pritom východné hory ostrova, najmä v oblasti Baracoa, sa ukázali ako ideálna geografická oblasť.

Kakao je neoddeliteľnou súčasťou histórie Strednej a Južnej Ameriky. Podľa botanikov kakaovníkový strom rástol divoko - už 4000 rokov pred naším letopočtom. Jeho pôvod pochádza okrem iného od Olmékov, Mayov a Aztékov, ktorí boli pravdepodobne prví, ktorí začali kakaovníky pestovať a spracovávať kakaové bôby. Na Kubu ho doviezli Španieli v 16. storočí. Hoci rozmach dosiahol až po roku 1771 príchodom francúzskych kolonistov z Haiti, ktorí sa usadili vo východných oblastiach ostrova, na území Santiago de Cuba, Holguin a Guantanámo.

Kakao vyrobené v oblasti Baracoa je tak vysokej kvality, že aj svetoznámy švajčiarsky čokoládový majster Sprüngli z neho vyrobil svoje tyčinky. Ak Sprüngli propaguje kubánsku čokoládu, tak to musí byť dobré. Baracoa produkuje 75 % kubánskeho kakaa na tisíckach hektároch pôdy. Sú to práve časté dažde, ktoré robia z Baracoa ideálny región pre farmárov na pestovanie kakaa na chladných horských svahoch. Miestni farmári si svoje vedomosti o pestovaní kakaa odovzdávajú z generácie na generáciu.

Kakaové struky sú rozpukané a odhaľujú kakaové bôby obalené mäkkou ovocnou dužinou. Dužina sa niekoľko dní rozprestiera na roštoch, kým neskvasí a neskvapalní, pričom zostanú len fazuľa – dôležitý krok, ktorý nemožno uponáhľať, pretože určuje kvalitu fazule. Po procese fermentácie sa fazuľa niekoľko dní suší na slnku. Potom sa opraží v železnom hrnci na otvorenom ohni, praskne a môže sa vylúpnuť.

Na výsledný produkt má vplyv aj dĺžka a teplota procesu praženia. Praženie pri nízkej teplote vytvára kyslú, aromatickú chuť. Posledný krok zahŕňa mletie fazule na hustú, krémovú pastu. Táto kakaová pasta sa zvinie do guľôčok a zloží sa do hliníkovej fólie alebo banánových listov. Tieto gule sú veľmi vyhľadávané havanskými kuchármi a pekármi. 

Tak čo, už ste dostali chuť na kubánsku čokoládu? Najlepšia je horúca, rozmiešaná s múkou z plátanos. Poďte ju s nami ochutnať počas zájazdu na Kubu.

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4501 5489€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3105 4140€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3439 4299€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: