Barolo, Barbera, Barbaresco

Barolo, Barbera, Barbaresco Najlepšie červené víno Talianska

Prekvapujúco sa najlepšie víno Talianska nepestuje na teplom juhu, ale na severe. Na severovýchode je to Valpolicela a na severozápade v oblasti Piemont sú to práve tri sorty v nadpise tohoto krátkeho príspevku. Najlepšie z toho je Barolo, ktoré je považované za jedno z najlepších vín celého Talianska. Mnohými znalcami často za to úplne najlepšie.
„Barolo je kráľom vín a vínom kráľov.“ Tvrdí sa už dlhšie, veď toto víno pila európska šľachta už dlhšie. Barolo, Hrozno: 100% Nebbiolo. Oblasť: Piemont
Typické chute: bohaté a koncentrované tóny sušených kvetov fialky a lupeňov ruží, sušených malín, čerešní a černíc. Náznaky škorice, klinčekov a horkej čokolády.
Barolo nemá až tak tmavú farbu ako vína z juhu Talianska a to by mohlo zvádzať k predstave, že nebude silné. Opak je pravdou. Hrozno Nebbiolo je autochtónnym hroznom, ktorému sa dobre darí iba na malom území – najlepšie v oblasti Langhe. Cabernet Savignone či Merlot nájdete po celom svete, no Nebbiolo prakticky len tu. Oblasť Barolo má iba 35 km², pestuje sa v 11 dedinkách. Na severe oblasti je piesková pôda, na západe je íl, a na juhovýchode sú kamene, nehostinná pôda. A práve tu v Serralunga musia korene hrozna bojovať a hrozno, čo vytvoria, je tým najlepším a fľaša vína stojí stovky (niekedy tisíce) EURO.

Najkvalitnejšie Barolo:

Riserva Monfortino, Giacomo Conterno

Barolo Piè Franco, Cappellano

Barolo Riserva Pira, Roagna

Barolo Monvigliero G.B. Burlotto

Barolo , Giuseppe Rinaldi 

Barolo Riserva Monprivato, Giuseppe Mascarello e Figlio 
 
Barbaresco. Po tom, čo som navštívil oblasť Barolo, som sa otočil na severovýchod a vošiel do oblasti Barbaresco. Hlavný rozdiel v Barolo a Barbaresco je v pôdach. Pôda Barbaresco má viac živín, a preto vína nevyžarujú toľko trieslovín ako Barolo. Obe vína voňajú po ružiach, parfumoch a čerešňovej omáčke – a obe majú veľmi dlhý záver.
Barbaresco, Hrozno: 100% Nebbiolo. Oblasť: Piemont
Typické chute: živé arómy brusníc, čučoriedok, čierna slivka, sladké drievko, červené ríbezle, muškátový oriešok a fialkový kvet, podporené tónmi tmavej čokolády, tabaku a kože.

Vinárstvo Gaja, ktoré tu v Barbaresco vyrástlo, radíme na úroveň značiek Krug či Château Lafite-Rothschild, teda na absolútnu svetovú špičku. Ak je Barolo kráľom, Barbaresco je kráľovnou vín.
Barbaresco bolo dlho podceňované, no dnes sa považuje za rafinované a elegantné. Má plné telo a je intenzívne. Má menej trieslovín než Barolo. Barbaresco sa pestuje v malom regióne troch, niektorí hovoria štyroch dediniek (Barbaresco, Neive, Treiso, San Rocco) na 700 hektároch. Býval som tu v tej najkrajšej, v Neive, a prešiel som dôkladne celú oblasť. Fotografie a videá nájdete v mojom blogu o Najlepších vínach Talianska.
Obe vína sú skvelé a ak ich nepoznáte, musíte určite ochutnať!
Jednoducho povedané: Barolo sú hustejšie a trieslovinové verzie Nebbiolo, zatiaľ čo Barbaresco sú prístupnejšie a elegantnejšie. Obe vína majú povesť dlhodobého potenciálu starnutia. Barbera je červené hrozno a často uvidíte vína označené označením, ktoré obsahuje názov hrozna aj región, v ktorom bolo vypestované, ako napríklad Barbera d'Asti (zo severu Piedmontu) alebo Barbera d'Alba (centrum Langhe). Barbera sú typicky svetlé vína, až stredne plné červené, ktoré sa pijú mladé a sú oveľa menej trieslové ako „kráľ a kráľovná“. A oveľa lacnejšie.
Ja som si jednu fľaštičku Barolo  kúpil priamo na mieste po skvelej ochutnávke a teším sa na výnimočnú príležitosť, kedy si ju načnem.
Videá z oblasti Barolo a Barbaresco nájdete v mojom blogu: Najlepšie Talianske vína

Fotografia: je z ochutnávky, ktorú sme mali priamo v mestečku Barolo


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: