Bazilika San Giorgio Maggiore Benátky

Bazilika San Giorgio Maggiore Benátky

Bazilika San Giorgio Maggiore v slávnom talianskom meste Benátky je kostol zo 16. storočia, ktorý sa nachádza na rovnomennomostrove. Kostol sa považuje za jeden z najlepších príkladov renesančnej architektúry v meste a je obľúbeným miestom všetkých turistov a milovníkov umenia, ktorí zavítajú do Benátok.

V roku 982 tu založili benediktínsky Kláštor svätého Juraja. Žiaľ, v roku 1223 budovy zničilo zemetrasenie. Domáci sa však nevzdali a všetko vystavali odznova. Svoju dnešnú podobu dostal kostol v druhej polovici 16. storočia. Ide o dielo architekta Andreu Palladia, ktorého výrazne ovplyvnila staroveká rímska architektúra. Fasádu kostola zdobí kombinácia iónskych a korintských stĺpov, ktoré sú charakteristické pre Palladiov štýl. Pozoruhodným prvkom kostola je aj vysoká zvonica (takmer 30 metrov).

Vo vnútri nádhernej baziliky je zase možné vidieť množstvo umeleckých diel vrátane obrazov Tintoretta a Jacopa Bassana. Najznámejším umeleckým dielom v kostole je Tintorettov obraz „Posledná večera“, ktorý sa nachádza v refektári. Obraz je okrem iného známy svojou dramatickou kompozíciou a použitím svetla a tieňa.

Bazilika San Giorgio Maggiore je, okrem architektonického a umeleckého významu, aj významným náboženským miestom. Kostol sa využíva na náboženské obrady a omše a slúži tiež ako domov komunity benediktínskych mníchov.

Na ostrove San Giorgio Maggiore sa nachádza aj množstvo ďalších atrakcií, napríklad Nadácia Giorgio Cini, v ktorej sa nachádza zbierka umenia a artefaktov z celého sveta. Na ostrov sa ľahko dostanete loďou z Námestia svätého Marka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: