Benátky sa vo štvrtok 25. apríla oficiálne stali prvým európskym mestom, ktoré spoplatnilo vstup turistov do mesta. Poplatok vo výške 5 eur musí zaplatiť každý cestovateľ, ktorý navštívi historické centrum Benátok na jeden deň. Tí, ktorí sa rozhodnú stráviť aspoň jednu noc v Benátkach či jednom z ich ostrovov (napríklad Murano), tento poplatok neplatia.
Týmto krokom bojujú Benátky proti overtourizmu. Od tohto kroku si sľubuje menej turistov, ktorí prídu do Benátok na zopár hodín či dňovú otočku. Viacerí však tento krok mesta kritizovali a obvinili miestne úrady, že z mesta urobili „lunapark“, píše Guardian. Tiež sa bránia, že jednodňoví turisti nie sú problémom a tým skutočným je nedostatok miest na bývanie.
Vstupné sa vyžaduje vyslovene len na vstup do historického centra tohto čarovného mesta v Taliansku. Dá sa zaplatiť online a preukázať sa QR kódom pri vstupe. Oslobodení od poplatku sú okrem prenocujúcich turistov aj obyvatelia Benátok, študenti a deti do 14 rokov.
Pokuty pre „čiernych pasažierov“ za návštevu Benátok bez lístka sa pohybujú od 50 do 300 eur. Celý proces je zatiaľ v skúšobnej fáze a kontroly fungujú náhodne. Spoplatnené tiež nebudú všetky dni, tento rok ich bude len 29. Konkrétne od 25. apríla do 5. mája a následne všetky víkendy do polovice júla.
To, či a kedy budú Benátky pokračovať vo vyberaní vstupného, sa dozvieme po testovacej fáze. Sledujte náš web bubo.sk a prinesieme vám všetky potrebné novinky.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Taliansko
- Siena - najkrajšie Toskánsko
- Limoncello na ostrove Capri
- Michelangelo a Dávid
- Taliansky Janov
- Posledná večera v Miláne a Leonardo da Vinci
- Cortina d´Ampezzo - stredisko Dolomitov
- Milánsky Dóm
- Luxusný hotel juhu Talianska- Masseria
- Alberobello -čo vidieť v Apúlii
- Najlepší chlieb na svete
- Údolie Itria - Apúlia
- Medzinárodný festival snehových sôch
- Južné Tirolsko - svadba
- Festival vo Fanove
- Sviatok Sant’Antonio Abate
- Lecce – čo vidieť v Apúlii
- Pamiatky Florencie
- Cucina Povera – zdravé jedlo chudobných
- Budúcnosť kulinárstva je v ekológii
- Bari – rady, informácie, a čo vidieť