Brazílske voľby - v 4. najväčšej demokracii sveta

Brazílske voľby - v 4. najväčšej demokracii sveta Lula vs Bolsonaro

Väčšina Slovákov je dnes vraj za predčasné voľby.

Ospravedlňujem sa, ja sledujem viac tie Brazílske. Dnes v nedeľu sa bijú dvaja kohúti: Jair Bolsonaro, aktuálny prezident Brazílie a Luis Inacio Lula da Silva, bývalý prezident. Pravičiar s ľavičiarom. Vojak a nepriateľ ekológov s basmanom. Lula sedel 19 mesiacov vo väzení za korupciu a bývalého vojaka považuje opozícia za primitíva.


Počas Lulovho vládnutia (dve volebné obdobia) sa Brazília mala naozaj dobre a Lula opúšťal svoje kreslo s rekordnou popularitou.
Jair Bolsonaro, prezývaný aj brazílsky Trump, je nenávidený svetovými médiami - presne ako Donald Trump (bývalý prezident USA) - a vyčítajú mu podobné náležitosti. Podobne ako Trumpovi, zlú reakciu na covid - toto je základ. V Brazílii totižto na covid zomrelo cca 685 000 ľudí. Vyčítajú mu nepriateľstvo s Indiánmi a ničenie Amazonského pralesa. Vyčítajú mu ničenie demokratických inštitúcii, ako Orbanovi (Maďarsko), Erdoganovi (Turecko), Trumpovi (USA) a pod. Vyčítajú mu ničenie medzinárodnej povesti.
Majú pravdu?


Ja si myslím, že nie. Brazília je obrovská krajina, a v USA zomrelo na covid vyše 1 milión ľudí. Toto ale nenájdete dnes v žiadnych médiach – prosím, pozrite si to. Keď berieme úmrtia na počet obyvateľov, tak Česi mali 3 800 mŕtvych na 1 milión a Brazília 3 187 mŕtvych. Ničenie medzinárodnej povesti, to je iba o tom, čo hovoria médiá, čo vypichnú, z akej strany sa na daný problém pozrú. Čiže médiá sú tendenčné, ako v prípade Trumpa. Mohol Bolsonaro konať lepšie? Mohol!


Amazonii sa venujem dlhšie a tento rok som sem zrealizoval náročnú expedíciu Amazónia. Aby som sa sem dostal, som v kontakte s FUNAI a inými organizáciami, a vidím ten chaos, čo dokážu vyrobiť iba neziskovky a ľavičiari bez zodpovednosti.
Človek, ktorý nám najviac pri expedícii pomohol, bol z Bolsonarovej strany. Presvedčený ekológ a doslova milovník Indiánov. Prosto nie je nič iba čierne a iba biele. Lula je socialista a zlodej. Pre krajinu to najhoršie. No investori do Demokratickej strany v USA sú s ním spokojní – veci sú dohodnuté „tak ako posledne.“ Ľavičiari zo "Strany pracujúcich" zabetónovali v krajine nefunkčné inštitúcie a Bolsonaro ich fungovanie  "upravuje", a to spôsobuje veľké problémy - biznis totižto fungoval dobre a peniaze sa míňali oficiálnou cestou a končii v čiernej diere...
 
Pravda je však taká, že podobne ako u tureckého Erdogana, aj Bolsonarova popularita prudko klesla. V období pred covidom (podobné ako pred Kristom) mnoho mojich známych Bolsonarovi drukovalo – boli to vzdelaní ľudia, a ja som bol prekvapený. Veď to sa nepatrí. Podobne ako podporovať Trumpa. To je proti verejnej mienke, ktorú vytvárajú médiá. Napriek tomu Bolsonarovi fandili a neznášali korupčné ľavicové vlády.

No dnes je situácia zlá, ekonomika sa rúca, je obrovská inflácia. Áno, všade (nielen v Brazílii, aj v SR). No volič vidí teraz toto. Vzdelanosť v Brazílii netreba preceňovať, je to Amerika s úzkou špičkou elity a obrovskou masou ľudu. Brazília je v mojich očiach zaspatá, veci sa hýbu pomaly.
Brazília je však obrovská, s ohromným potenciálom - viď BRICS, kde prvé písmeno znamená Brazília, a ide o zmenu v geopolitickm poriadku.

Bolsonaro je neovládateľný a ide mu o biznis. To je zlé? Mnoho vecí nezvládol, niekedy je zbytočne konzervatívny a kontroverzný. Keď človek robí, tak nie všetko sa podarí a, OK, nie je to klasický západný politik, veď Bolsonaro hovorí pravdu. Bolsonaro tvrdí, že voľby budú sfalšované, no supermarkety dnes predávajú lacnejšie steaky Bolsonarovým podporovateľom. Biznis prostredie a ľudia, ktorí niečo naozaj robia, Bolsonara podporujú. Štátny sektor (a iní príživníci) sú skôr za Lulu, ako aj najnižšia vrstva ľudu - a tých je v Brazílii veľa. Lula ich totižto upláca. 

Teraz naozaj - prečítajte si Bolsonarov program a vypočujte si, čo hovorí. Je to lepšie než Sulík, ten človek hovorí pravdu. No v dnešnom populistickom svete je to na dve veci... Bolsonaro je v mojich očiach hrdina a bojuje! 
No je pravda, že sa aj na tieto voľby pozerám mojimi očami, ktoré prudko nedôverujú médiám, a preferoval by som úzky štát. Pamätám si na vlády ľavičiarov, a to je hrozné. Ústa plné "pomoci" - tak ako dnešní slovenskí politici - a mne je z toho zle, lebo výsledok vidím. Ide iba o to okradnúť voliča, kde bočným produktom je zničenie budúcnosti krajiny. Stačí sa pozrieť na Slovensku okolo nás - do akej priespasti sme to "pomocou ľudu" dotiahli. A médiá asistujú vo veľkom! Nikto nenapíše takýto článok, ako ja. Prečo? Povedzte mi, prečo?!


Píšem svojim kamarátom – keď ste s niekým na tak ťažkej expedícii, tak sa vytvoria väzby. No ľudia v Amazonii sú maximalistickí slniečkari a socialisti, akí (zatiaľ) na Slovensku nie sú (možno Progresívci - neomarxisti). Moji známi v Amazónii volia ľavicu. Zaujímalo by ma, ako budú voliť indiáni kmeňa Yanomani? Tipoval by som na Bolsonara, Yanomani sú osobnosti, vojaci, hrdí ľudia, ktorí sa nedajú ľahko zvyklať.
 
Blížime sa do finále: Brazília je 4. najväčšou demokraciou sveta a tento boj je zaujímavý. Bolsonaro hovorí o boji dobra a zla. Lula je staručký a mozog mu funguje ako Joe Bidenovi, ale to dnešnej demokracii nevadí. Veď ide o boj médií a teda záujmových skupín. Lídra, zdá sa, nepotrebujeme?
Médiá /BBC, Guardian, Reuters/ tvrdia, že jasne vyhrá Lula. Lavičiar by zapadol k susedom, lebo v Argentíne, Bolívii, Kolumbii a dokonca aj v Čile už ľavičiari vyhrali.
 
Poznámka o 7.00 h ráno: Vyhral Lula, ale 48.3% je hlboko pod tým, čo predikovali agentúry, a teda médiá. Druhé kolo volieb bude 30. októbra, priatelia. Celkovo by sa dalo povedať, že prvé kolo volieb je veľkým víťazstvom Bolsonara a jeho ľudí - aj v Riu, aj v Sao Paulo. Mediálna nálepka - "nepriateľ Covidu" v Brazílii nezabrala. A ja viem prečo... viď moje blogy o Brazílii. Ak sa chcete dozvedieť viac priamo z miesta, prihláste sa na zájazd do Brazílie. BUBO je dvadsať rokov najväčším organizátorom zájazdov do Brazílie.

Cestujte a urobte si názor sami.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

4315 5394€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: