Brihadišvára - hinduistický chrám v Taňčávúre

Brihadišvára - hinduistický chrám v Taňčávúre

Nachádzame sa v juhoindickom meste Taňčávúr (Thanjavur alebo Tanjore). Taňčávúr sa nachádza na delte rieky Kávérí ústiacej v týchto miestach do Bengálskeho zálivu. Od Čennai, hlavného mesta Tamilnádu, je mesto vzdialené približne 320 kilometrov južne. Našou zastávkou je hinduistický chrám Brihadišvára, ktorý je zasvätený bohu Šivovi. Ide o jeden z najväčších chrámov v južnej Indii a svojou krásou patrí jednoznačne k vrcholom drávidskej architektúry.

O tom, že je naozaj dôležitých chrámom, svedčí aj jeho prezývka ako „Méru juhu“ (Méru je v hinduizme, budhizme a džinizme posvätná hora, ktorou prechádza os sveta). Chrám nechal postaviť v rokoch 1003 - 1010 n.l. tamilský kráľ Rážaráža I., ktorý bol jedným z popredných predstaviteľov čólskej dynastie. Názov chrámu pozostáva zo sanskriptu a to slov brihatu (veľký) a íšvara (pán Šiva alebo najvyššie bytie). Samotný kráľ ho nechal pôvodne nazvať po sebe ako Rážarážešvaram, no toto nebolo akceptované, a tak bol zvolený súčasný názov chrámu.

Chrám bol pôvodne obohnaný vodnou priekopou, pričom v súčasnosti je obstavaný hradbami, ktoré boli dokončené v 16. storočí. Tie boli v 18. storočí navýšené francúzskymi koloniálnymi vojakmi, ktorí chrám využívali okrem iného aj ako sklad zbraní. Za hradby vstupujeme cez hlavnú z dvoch gopuram (ozdobné brány), ktorá meria 30 metrov. Hlavná brána, tak ako aj samotný vstup do chrámu, je orientovaná na východ. S hradbami je dominantou hlavná veža, tzv. vimana, ktorá je postavená zo žuly a meria 63,4 metra a má až šestnásť podlaží.

Samotná žula je do dnešných čias jednou z tém diskusie archeológov, vzhľadom na fakt, že v okruhu 50 míl sa žula nikde neťažila. Ku klenotom samotného chrámu patrí jeden z najväčších artefaktov vo vnútri chrámu. Je ním obrovitánsky lingam, ktorý slúži k uctievaniu boha Šivu. Vo vnútri nájdeteme tak isto 81 nataraží (81 podôb Šivy ako pána tanca, v rôznych tanečných podobách, aj keď pôvodne bolo plánovaných 108 sôch, no nestihli byť nakoniec dokončené).

V rámci chrámového komplexu nájdeme aj ďalšie svätyne patriace pod Šivov panteon. Zastúpenie tu má Nandi - posvätný býk, na ktorom Šiva jazdí. Párvatí - Šivova manželka, či Ganeša - Šivov syn. Väčšina týchto menších chrámov vnizkla až na prelome 16. a 17. storočia. Socha býka Nandi na nádvorí váži úctyhodných 25 ton. Je vysoká 2 metre a dlhá šesť metrov, pričom je vyrobená z jedného kusu kameňa. Ide o najväčšie stvárnenie býka Nandi v celej Indií.ň

Vo výzdobe chrámu nájdeme aj vyobrazenie Harihara, čo je napol Višnu a Šiva. Vnútorná výzdoba chrámu bola v minulosti viackrát zničená a premaľovaná. Až v Roku 1931 boli objavené rozsiahle pôvodné fresky, ktoré boli v roku 2000 obnovené za pomoci unikátnej technológie. Najposvätnejšia časť chrámu, kam sa dostanú iba brahmani, sa nazýva karuvarai. Ako je pre drávidskú architektúru typické, najposvätnejšia komora kopíruje svojim tvarom vimanu. V posvätnej časti sa nachádza obrovský 8,7 m vysoký lingam.

Významnosť a krásu chrámu obdivovaného na zájazdoch do Indie podčiarkuje fakt, že bol v roku 1987 zapísaný do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO, pričom v roku 2004 boli na tento zoznam zapísané ďalšie dva chrámy, ktoré spolu tvoria najvýznamnejšie Čolské chrámy.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3158 4859€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

3135 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: